Teatrul din Piatra Neamț anunță selecția pentru festivalul “Pledez pentru tine(ri)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-din-piatra-neamt-anunta-selectia-pentru-festivalul-pledez-pentru-tineri/

Între 10-18 noiembrie 2017, va avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ediţia a XXIX-a a Festivalului de Teatru “Pledez pentru tine(ri)”, ediţie necompetiţională.

Un articol de Monica Andrei|29 august 2017

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț era denumit la începuturile lui “fenomenul Piatra Neamț”, pentru că aici au debutat, și au jucat o vreme, actori care sunt astăzi nume celebre în teatrul românesc, printre care: Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, Traian Stănescu, Mircea Rusu, Oana Pellea, Luminița Gheorghiu George Motoi, Atena Zahariade, Ica Matache şi mulţi alţii.

La 50 de ani de la înființare,  Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț își sărbătorește jubileul prin  ediția a XXIX-a a Festivalului  de teatru “Pledez pentru Tine(ri)” care stă sub semnul tinereții și nu va fi una competițională, adică nu există juriu, anunță regizorul și dramaturgul Gianina Cărbunariu, selecţionerul festivalului și managerul interimar al instituției, care a înțeles de la începutul manageriatului său, că teatrul acesta trebuie să rămână în continuare o pistă de lansare pentru: actori, regizori, dramaturgi, coregrafi, scenografi.

Față de ediția de anul trecut, când au participat în festival nume consacrate ale scenei românești, ediția a XXIX-a din noiembrie 2017 a Festivalului se adresează doar tinerilor, iar ceea ce aduce nouconstă în prezentarea a două spectacole pentru spectatorii cu vârste între 5 și 12 ani, și se acorda un premiu de popularitate unuia dintre spectacolele din secțiunea dedicată liceenilor.Pledez pentru tine(ri)

Cu o zi înainte de start, în 9 noiembrie, teatrul își va serba numele de “Teatrul al Tineretului” alături de tineri, însă deschiderea oficială a festivalului va avea loc în 10 noiembrie cu premiera „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim, iar închiderea festivalului va avea loc în 18 noiembrie.

La o zi după închiderea celei de-a a XXIX-a ediție a festivalului, în 19 noiembrie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va marca creativitatea adolescenţilor. Două trupe de teatru din licee își vor prezenta spectacolele: trupa “Artwist” din Baia Mare (spectacol prezentat în parteneriat cu Festivalul „IdeoIdeis“) și trupa „TeenAct” a Colegiului Naţional „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Spectacolele invitate în festival fac parte din repertoriul teatrelor: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul „Odeon” București, Teatrul „I.C. Nottara” Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul „Excelsior” București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul „Ariel” Târgu Mureș, precum și teatrele independente: MACAZ, UNTEATRU, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț participă în festival cu primele două premiere ale stagiunii 2017 – 2018: „Wolfgang” după YannisMavritsakis, în regia lui Radu Afrim și “Visătorul” după Ian McEwan, un spectacol – concert de Ada Milea.

Spectacolele selectate (alfabetic) în festivalul “Pledez pentru tine(ri)”:

ALL OVER YOUR FACE

autor: colectiv

Regia:Botond Nagy

REACTOR de creație și experiment,Cluj-Napoca

BELA BARTOK ȘI POVESTEA PRINȚULUI CIOPLIT ÎN LEMN de Cristina Sârbu

Regia: Monica Ciută

Teatrul “Odeon” București și Asociația „Clasic e fantastic”

CALUL ALB. Scurtă istorie a urii de Smaranda Nicolau

Regia: Ioana Păun

Păun/Manolache/Miron/Nicolau

COPII RĂI de Mihaela Michailov

Regia:Geanina Hergheligiu

Teatrul Arte dell’Anima, București

DRAGOSTE ȘI INFORMAȚIE de Caryl Churchill

Regia:Irina Crăiță-Mândră

Teatrul Național „I.L.Caragiale” București

EXPLOZIV de EliseWilk,

Regia: Andrei Măjeri

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

FAMILIA OU,

autor: colectiv

Regia: Bogdan Untilă

Recul, București

FAMILII de Eugen Jebeleanu

Regia:Eugen Jebeleanu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

FLUTURII SUNT LIBERI de Lee Hall

Regia:Erwin Șimșensohn

Teatrul Excelsior București

FRIG de Lars Norén

Regia:Alexandru Bogdan

Teatrul UNTEATRU,București

JURNAL DE ROMANIA. SFÂNTU GHEORGHE

scenariulșiregia :Carmen Lidia Vidu

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

PE JUMĂTATE CÂNTEC

un spectacol de Crista Bilciu

Teatrul de Foc, București

PENA de Adina Lazăr

Ștefan Mako (Am fost smardoaică),

Ruth Smythers (Instructionand Advice  for the Young Bride),

Regia: Adina Lazăr

Create. Act.Enjoy, Cluj-Napoca

POVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB de Ada Lupu

Regia:Iris Spiridon

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

ROVEGAN de Catinca Drăgănescu

Regia: Catinca Drăgănescu

ARENA şi Centrul de Teatru EducaţionalReplika, București

REFUGII de Petro Ionescu

Regia:Raul Coldea

REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca

RESPIRAŢII de Duncan Macmillan

Regia:Radu-Alexandru Nica

Teatrul pentru Copii şi Tineret ARIEL, Târgu Mureş

SOMNAMBULISM de IaroslavaPulinovici

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Teatrul “I.C. Nottara” București

’90 de Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, KatiaPascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban

Regia:David Schwartz

Asociația O2G & MACAZ Teatru Coop, Bucureşti

Foto: Pledez pentru tine(ri)facebook



18
/07
/16

Viţa de Vie, Taxi, Pasărea Rock, OCS, Nicu Alifantis, Ţapinarii şi multe alte trupe vor concerta vineri şi sâmbătă (22 şi 23 iulie), pe plaja din Vama Veche, începând de la ora 19:00, în cadrul celei de -a 12-a ediţii a festivalului "Folk You! Florian Pittiş". Intrarea este liberă!

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

18
/07
/16

În această seară, de la ora 20:10, iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2, spectacolul „Salonul nr.6”, ecranizarea lui Vitalie Lupaşcu după A. P. Cehov (29 ian 1860 – 15 iul 1904), cu Răzvan Vasilescu, Gavril Pătru, Ion Haiduc, Natalie Ester, Mihai Dinvale şi Constantin Dinulescu, în distribuţie.

18
/07
/16

„Toată lumina pe care nu o putem vedea“, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction, 2016, Premiul Pulitzer de anul trecut, este una dintre marile cărți ale timpului nostru. În New York Times Book Review stă scris: “Lumina din titlu este legată de ceea ce auzise Werner într-o emisiune radiofonică de la sfârșitul anilor ’30: creierul uman are capacitatea de a crea lumină în întuneric.”

18
/07
/16

„Sunt conştient că un artist nu există decât atâta vreme cât aduce permanent ceva nou.” – Florin Piersic Jr. Nu-şi aniversează niciodată zilele de naştere, scriitori săi preferati sunt Paul Auster şi Jose Saramago, compozitorul preferat, Karl Ritter, iar locul în care şi-ar dori să trăiască este... „la ţară, în Romania”. Actorul, regizorul, scenaristul şi scriitorul Florin Piersic jr împlineşte, astăzi, 48 de ani.

18
/07
/16

Într-o zi de 18 iulie s-a stins din viaţă regina Maria, a doua regină a României, soția regelui Ferdinand I al României şi mama regelui Carol al II-lea. A fost supranumită de popor “Mama Regină”, “Mama răniţilor” sau “Regina soldat”, datorită acţiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial.

17
/07
/16

Teatrul Național din Timișoara anunță organizarea ediției 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești, și finalizarea selecției spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

16
/07
/16

Călătorii străini care, încă din sec. XVI, lasă mărturii despre Bucureşti, sunt impresionaţi de bisericile sale. Construite de domnitori, de boieri, negustori sau oameni de rând acestea au împodobit oraşul fără să reziste prea mult în timp. Solul nisipos, pânza freatică aproape de suprafaţă, desele cutremure le-au şubrezit şi ruinat. De fiecare dată însă bucureştenii le-au refăcut, mărturisind o stăruinţă ce face parte din dinamica vieţii urbane.

15
/07
/16

Fiecare timp istoric îşi are instituţiile sale. În România regală au funcţionat Jockey Club, Country Club, Rotary Club, Lion's – societăţi de anvergură internaţională care racordau firesc, statornic, ţara noastră la sistemul de valori proprii Europei.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Asociația dramAcum împreună cu asociația Köșe, Istanbul anunță avanpremiera spectacolului de teatru ,,Privind prin piele” în datele de 17 și 18 iulie de la ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.