Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului printr-o premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-timisoara-marcheaza-ziua-internationala-a-teatrului-printr-o-premiera/

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

La Sala Mare va avea loc reprezentaţia cu spectacolul ,,Nopţi cu Isadora” de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu,  Sala 2 va găzdui spectacolul ,,Boala familiei M” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, iar  la Studio „Uţu Strugari” publicul va putea viziona spectacolul ,,Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, concept de Doru Iosif.

După cum se ştie, de peste jumătate de secol, în fiecare an, în data de 27 martie este celebrată Ziua mondială a teatrului. Creată la iniţiativa Institului Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului aduce în prim-plan comunitatea internaţională a artiştilor scenei.

Cu această ocazie, teatre şi companii de artele spectacolului din întreaga lume marchează momentul prin mesajul internaţional pe care, în fiecare an, la invitaţia ITI, o figură marcantă a teatrului universal îl lansează artiştilor de pe toate continentele lumii. Anul acesta, mesajul internaţional aparţine dramaturgului, actorului, scenografului, scriitorului şi pictorului italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel. 

Cu această ocazie, Teatrul Naţional s-a alăturat campaniei „Artiştii pentru artişti” lansată de UNITER în 2002 şi derulată în fiecare an în perioada Zilei Mondiale a Teatrului, reprezentaţia spectacolului ,,Nopţi cu Isadora” fiind dedicată acestei campanii care susţine solidaritatea între artişti.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

13
/11
/17

An de an, Teatrul „Ioan Slavici” aduce în fața spectatorilor săi, cu prilejul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, poveştile clasice ale scenei, în montările unor regizori care au făcut istorie în teatrul românesc și nu numai.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

12
/11
/17

Scriitorul Bogdan Suceavă se va întâlni în perioada 17-23 noiembrie cu cititorii din Bucureşti şi Cluj, cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute”, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

11
/11
/17

Spectacolul „Calul alb” de Ioana Păun, cu Ilinca Manolache, se va juca miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Sala Arta.

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.