Teatrul Național din Timișoara – un reper în spațiul cultural al României și în mediile teatrale europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-timisoara-un-reper-in-spatiul-cultural-al-romaniei-si-in-mediile-teatrale-europene/

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Adei Hausvater, directorul general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2024

În motivarea acestei decizii sunt menționate meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național „Mihai Eminescu” în prim-planul culturii europene, subliniindu-se, totodată, aportul Adei Hausvater la dezvoltarea spiritului civic și democratic în comunitate.

„Ce se întâmplă la Teatrul Național din Timișoara din 2005 până în prezent reprezintă mai mult decât o suită de mandate de management – parcursul Teatrului Național din acești 18 ani reprezintă fenomenul de succes al leadership-ului în teatru. Dezvoltarea unui teatru de la un profil marginalizat până la nivelul la care a ajuns în prezent Teatrul Național din Timișoara – un reper în spațiul cultural al României și în mediile teatrale europene – nu este un dat, o stare firească ci, dimpotrivă, este rezultatul unui leadership activ și creativ care construiește o echipă la rândul ei creativă, dornică să își asume o viziune și o direcție comună de evoluție, un leadership care pune accentul pe oameni, pe competențe și pe entuziasm, așadar, un fenomen. Acest mod de a lucra împreună pentru un scop comun, în consonanță cu un set de principii, a devenit o reală sursă de inspirație și, în timp, a polarizat un important segment al societății. Mulțumesc Președintelui României pentru înalta distincție pe care mi-a conferit-o și mulțumesc ministrului Culturii pentru înaintarea acestei propuneri  de recunoaștere a unei cariere începute foarte devreme, o carieră pusă în slujba teatrului al cărui parcurs îl construiesc de optsprezece ani și, totodată, în slujba direcțiilor formatoare ale societății: imaginație, umanitate, deschidere, entuziasm, echipă. Mulțumesc colegilor mei, care cred în principiile mele, sunt alături de mine și merg în pas cu mine. Mulțumesc publicului și colaboratorilor mei. Această recunoaștere a profesionalismului și a valorii muncii mele ca artist – ca regizor, ca director general și ca cetățean, alături de titlurile primite la nivel european și național, dovedește importanța și justețea opțiunilor noastre de a persevera pe acest drum complex al managementului creativ și al construcției sociale prin cultură”, a declarat Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Din anul 2005 până astăzi, Ada Hausvater și-a asumat proiectul de reconstrucție a Teatrului Național din Timișoara: a readus publicul în sălile de spectacol, a atras către Teatrul Național profesioniști de valoare, a creat o echipă artistică și tehnică valoroasă, profesionistă, impunând trupa de actori în conștiința publicului din România, dar și în cea a mediilor teatrale românești și europene. Ada Hausvater a construit Naţionalului timișorean o identitate puternică, modernă, europeană, prin spectacole valoroase pe plan național și internațional. A îmbogățit infrastructura culturală a României cu două săli de spectacole, recunoscute la nivel național și cu Atelierele „Fabrica de decoruri”, prima linie profesională de producție de decoruri a unei instituții publice de spectacol din România. De asemenea, Ada Hausvater a oferit celui mai important festival dedicat spectacolului de teatru pe text românesc o importantă dimensiune internațională, FEST-FDR fiind primul festival de teatru cooptat în Asociația Festivalurilor din Europa; de asemenea, a introdus Teatrul Național din Timișoara în cea mai importantă rețea de teatre publice din Europa – Convenția Teatrelor Europeană. Ada Hausvater s-a implicat activ în procesul de optimizare a legislației specifice instituțiilor de spectacol și a înaintat o serie de puncte de vedere fundamentate Ministerului Culturii și colegilor săi manageri din țară. Nu în ultimul rând, Teatrul Național din Timișoara, în conducerea Adei Hausvater, a deschis la Sala 2 a TNTm drumul către intrarea Timișoarei în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și a înființat Asociația care a elaborat programul câștigător și construiește mai departe noua configurație a Teatrului Național și a Sălii 2 – 2023.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.