Teatrul Național Iași reprezintă România la Festivalul Internațional de Teatru TRANS/MISSIONS – EAST OF ART din Polonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-iasi-reprezinta-romania-la-festivalul-international-de-teatru-trans-missions-east-of-art-din-polonia/

Teatrul Naţional Iaşi este invitat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional TRANS/MISSIONS – EAST OF ART, organizat de Teatrul „Wanda Siemaszkowa” din Rzeszów, Polonia, în perioada 27-30 august.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2020

Spectacolul selecționat pentru a participa la acest eveniment internațional este „Când fericirea se află în trecut” de Furio Bordon, în regia lui Radu Ghilaș. Reprezentația va avea loc pe 30 august.

Producția a avut premiera în februarie 2020 și a omagiat cariera de 50 de ani în teatru a actorului Emil Coşeru, societar al Naţionalului ieşean. Alături de el, în distribuţie, spectatorii îi vor vedea pe actriţa Doina Deleanu, de asemenea societar, şi pe Dumitru Georgescu.

Din echipa proiectului, alături de regizorul Radu Ghilaș, fac parte Sebastian Raţiu – scenografie şi light design, Andrei Cozlac – video design, Dragoş Cohal – sound design, Lorette Enache – mişcare scenică. Traducerea textului îi aparţine Danei Coşeru.

Tot în cadrul festivalului, Naționalul ieșean va oferi publicului expoziția de fotografie  „Teatrul Național Iași, cel mai vechi teatru din țară, cel mai nou complex teatral” și spectacolul „România, sunet și culoare”, susținut de cunoscuta soprană Diana Bucur, alături de Ioan Ursulescu (vioară) și pictorul Sebastian Rațiu.

Alături de Teatrul Național Iași, unic reprezentant al României, la acest eveniment participă importante instituții teatrale din țările Europei de Est.

Festivalul TRANS/MISSIONS – EAST OF ART se desfășoară în perioada 27-30 august, în capitala regiunii Podkarpackie, Rzeszów.

Foto: Odin Moise

20
/06
/23

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurențiu Rusescu, conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveștii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

20
/06
/23

Spectacolul „Lumea lui Frank” după textul dramaturgului Alexandru Popa, pus în scenă de Vlad Zamfirescu, la Teatrul Metropolis, propune un joc ușor terifiant, pe de o parte eliberator, care la final te așază față în față cu propria realitate, cu propriile întrebări despre realitate, despre adevărul lumii tale.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.