Teatrul Naţional Slovac din Bratislava vine la TNB cu „Nevasta păstorului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-slovac-din-bratislava-vine-la-tnb-cu-nevasta-pastorului/

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susţine o unică reprezentaţie cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2016

Tragedie contemporană concentrată, Nevasta păstorului vorbeşte despre dileme morale universale prin intermediul unui  teatru viu, preocupat atât de relaţiile şi crizele interumane, cât şi de cele economice.

Spectacolul prezintă puternica poveste a unei femei, o mamă iubitoare care, fără a avea vreo vină, sfârșește într-o situație disperată — devine, fără voia ei, soția a doi bărbați și are câte un fiu cu fiecare dintre aceștia. Între cei doi bărbați imposibil de împăcat, ea alege să-și fie loială sieși…

Printre interpreții care vor putea fi văzuți pe scena TNB se numără decana de vârstă a SND, cea mai longevivă membră a Secției Dramatice, Mária Kráľovičová  (născută în 1927), care slujește această scenă de peste 70 de ani, fiind prima interpretă slovacă a Julietei și Ofeliei !

Regizor cu semnătură specifică, inconfundabilă, Roman Polák a creat mai mult de 100 de spectacole foarte bine primite de critici și de public.

Turneul la Bucureşti este unul dintre evenimentele slovace, diplomatice şi culturale ce au loc în această perioadă şi prefaţează vizita în România a Președintelui Republicii Slovace, dl. Andrej Kiska.

Teatrul Naţional Slovac nevasta-pastorului_bz-7 nevasta-pastorului_bz-10 nevasta-pastorului_bz-15

Foto: Teatrul Naţional Slovac, Nevasta păstorului – tnb.ro

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”