Teatrul Odeon, 70
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-odeon-70-la-multi-ani/

Teatrul Odeon sărbătoreşte luni, 28 noiembrie, 70 de ani de la înfiinţare cu o serie de manifestări printre care lansarea monografiei „Odeon 70. Aventură istoric-omagială” şi prezentarea filmului „Teatrul Odeon 70”.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2016

În cadrul manifestărilor pregătite pentru sărbătorirea celor șapte decenii de existență, la Teatrul Odeon va avea loc lansarea monografiei „Odeon 70. Aventură istoric-omagială”, scrisă de Miruna Runcan, și prezentarea filmului „Teatrul Odeon 70”, realizat de Casa de Producție a Televiziunii Române.

Un moment special va fi reprezentat de dezvelirea a două busturi dedicate actorului Ștefan Bănică și celei mai longevive directoare a instituției, Elena Deleanu, realizate de sculptorul Dragoș Cătălin Munteanu.teatrul odeon

La final va avea loc un intermezzo muzical coregrafic coordonat de Răzvan Mazilu, cu participarea actrițelor Ruxandra Maniu, Paula Niculiță, Anda Saltelechi, Antoaneta Zaharia, a dansatorilor Monica Petrică, Răzvan Mazilu, Clubul TangotangenT și a pianistului Radu Mateucă.

Apărut în 1946 în cartierul Giulești sub numele de Teatrul „Muncitoresc C.F.R.”, acesta și-a deschis porțile cu premiera „Clocot” de Vintilă Rusu Șirianu, în regia lui Ion Aurel Maican.

Instituția și-a schimbat după aceea numele în Teatrul Giulești iar, din 1990, a devenit Teatrul Odeon, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Repertoriul său a fost marcat de mari creații ale regizorilor Lucian Giurchescu, Horea Popescu, Dinu Cernescu, Alexa Visarion sau Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Dragoș Galgoțiu, Radu Afrim, dar și ale coregrafului Răzvan Mazilu.

Foto: Teatrul Odeon – teatrul-odeon.ro

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...