Teodor Rusu şi Paul Cartianu, în seria tinerilor muzicieni români de la St Martin-in-the-Fields
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-rusu-si-paul-cartianu-in-seria-tinerilor-muzicieni-romani-de-la-st-martin-in-the-fields/

Violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din tânăra generaţie, sunt următorii invitaţi ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituţie muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Programul va include partituri de Beethoven, Mozart și Brahms, culminând cu explozia de energie a “Dansurilor populare românești” ale lui Bartók.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saëns. A câștigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care: competiția “Mihail Jora” (2008), concursul “Miniatura Romantica” (2010), “Rudolf Matz” International String Competition (2013), concursul “Enrico Mainardi” (2014) și Liezen International Cello Competition (2014). Pe parcursul anului 2014, a fost suținut de către International Salzburg Association și Theodor-Rogler Foundation.

A urmat cursuri de perfecționare, printre alții, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker și Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artiști precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber și Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârșindu-și pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecționeze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa “Yamaha Scholarship”, iar în 2014 a beneficiat de susținere din partea International Salzburg Association (ISA). Paul a susținut recitaluri de succes în mai multe țări, printre care Romania, SUA, Franța, Italia și Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria și România și are o experiență considerabilă de interpretare camerală.

În 2013, a interpretat “Totentanz nach Holbein” de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg, și tot în același an a câtat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau. Paul a urmat cursuri de perfecționare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malțeev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini și Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituție muzicală de referință din centrul Londrei, St James’s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma și al pianistei Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church, pentru ca în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieșene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.