The Grand Budapest Hotel. Kino-feerie
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grand-budapest-hotel-kino-feerie/

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.

Un articol de Ionuţ Mareş|17 martie 2014

CRONICĂ DE FILM. Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.

Inspirat din opera scriitorului austriac Stefan Zweig, consacrat în prima jumătate a secolului 20, şi filmat în Germania, „The Grand Budapest Hotel” („Hotel Grand Budapest”) a primit în februarie Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin.

Este, probabil, cel mai important trofeu obţinut până acum de nonconformistul cineast american Wes Anderson, ale cărui filme au făcut mereu notă discordantă şi au fost căutate de marile festivaluri din Europa (în 2012, „Moonrise Kingdom” deschidea Cannes-ul).

Noul său lungmetraj este o kino-feerie de o exuberanţă vizuală impresionantă, care amestecă jucăuş şi creativ genuri – de la fantasy şi (tuşe de) animaţie, la comedie burlescă, dar cu inflexiuni dramatice, şi film de aventuri cu accente noir şi suprarealiste.

Distribuţia este formată din atât de multe staruri (predominant britanice, americane şi franceze), încât ar ajunge pentru un întreg sezon de Oscaruri.

Wes Anderson este ca un magician care, pe lângă Ralph Fiennes (interpretul principal), scoate din joben la interval de câteva minute câte un chip uşor de recunoscut, în ciuda transformărilor: Tom Wilkinson, F. Murray Abraham, Jude Law, Tilda Swinton, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Edward Norton, Bill Murray, Léa Seydoux, Jason Schwartzman sau Owen Wilson.

Gustave H (Ralph Fiennes), un reputat portar la un mare hotel dintr-un ţinut fictiv, dar cu trăsături uşor identificabile de Mitteleuropa, este urmărit în aventurile sale interbelice alături de novicele Zero (necunoscutul Tony Revolori), hamalul hotelului.

The Grand Budapest Hotel

Acţiunile celor doi au loc pe fundalul apariţiei nazismului şi apropierii războiului şi cuprind, printre altele, furtul unui tablou scump, lupta pe o moştenire şi o evadare din închisoare.

Întâmplările sunt povestite, peste ani, de hamal (devenit între timp proprietar al hotelului rămas fără gloria de altădată) unui scriitor care, peste alţi câţiva ani, le include într-o carte ce ajunge ulterior în mâinile unei tinere cu a cărei imagine începe filmul.

Este o regresie ficţională în timp, ce îi oferă lui Wes Anderson acoperirea şi libertatea totală de a fantaza pe seama unei perioade şi a unui spaţiu care au fost abordate cu generozitate în cinema, însă probabil niciodată cu lejeritatea butaforică şi ludicul superior ale cineastului american.

Distribuit în România de Odeon Cineplex, „Hotel Grand Budapest” a fost proiectat la 12 martie în deschiderea Festivalului DaKINO de la Bucureşti şi va putea fi văzut în cinematografe începând cu 21 martie  

INFO

The Grand Budapest Hotel

Regia: Wes Anderson

Cu: Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, F. Murray Abraham, Jude Law, , Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Edward Norton, Bill Murray, Léa Seydoux, Jason Schwartzman, Owen Wilson.

Rating: ●●●●○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

ME-proiector-72dpi-150x1501

Foto din The Grand Budapest Hotel – capturi film

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.