”The Grandmaster”, filmul lui Wong Kar Wai, deschide cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grandmaster-filmul-lui-wong-kar-wai-deschide-cea-de-a-63-a-editie-a-berlinalei/

Competiţia pentru Ursul de Aur al Berlinalei, primul mare festival european de cinematografie al anului, debutează, joi seara ,în stil Kung Fu, cu ”The Grandmaster” /Marele maestru/, filmul chinezului Wong Kar Wai /In the mood for love/, preşedintele juriului, relatează AFP, AP şi Reuters. Proiectat în afara competiţiei, acest film biografic despre Ip Man, maestrul […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Competiţia pentru Ursul de Aur al Berlinalei, primul mare festival european de cinematografie al anului, debutează, joi seara ,în stil Kung Fu, cu ”The Grandmaster” /Marele maestru/, filmul chinezului Wong Kar Wai /In the mood for love/, preşedintele juriului, relatează AFP, AP şi Reuters.

Proiectat în afara competiţiei, acest film biografic despre Ip Man, maestrul istoric al legendei cinematografiei asiatice Bruce Lee, va da startul a 11 zile /7-17 februarie/ în cursul cărora vor fi proiectate peste 400 de filme, toate deschise accesului publicului.

Un număr de 24 de lungmetraje din 22 de ţări au fost reţinute pentru selecţia oficială, din care 19 sunt în competiţie pentru Ursul de Aur, Ursul de Argint şi Marele Premiu al Juriului.

În competiţia pentru Ursul de Aur se află şi o peliculă românească, ‘Poziţia copilului’, în regia lui Călin Peter Netzer.

Selecţia este eclectică, combinând filme hollywoodiene cu bugete foarte mari şi realizări ale unor autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Vor putea fi văzute şi ultimele creaţii ale americanilor Gus van Sant şi Steven Soderbergh şi trei filme franceze cu actriţele Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Isabelle Huppert.

Toate cele trei actriţe sunt aşteptate pe covorul roşu, împreună cu alte staruri, precum Matt Damon, Jude Law, Ethan Hawke, Julie Delpy, Nicolas Cage, Emma Stone, Geoffrey Rush, Christopher Lee.

Fidel tradiţiei sale de festival angajat, Berlinala, înfiinţată în 1951 de către Aliaţi ca ”vitrină a lumii libere” într-un oraş încercuit de Germania de Est, va găzdui, de asemenea, ultimul film al realizatorului iranian Jafar Panahi, ”Parde” /Perdele trase/, aflat în competiţie. Consemnat la domiciliu în ţara sa, Jafar Panahi a filmat pe ascuns împreună cu Kambozia Partovi /co-scenarist la pelicula Cercul, Leul de Aur la Mostra de la Veneţia 2000/.

Femeile sunt în centrul a numeroase povestiri şi numeroase teme se înscriu în actualitate, precum homosexualitatea în cadrul Bisericii Catolice sau exploatarea pământurilor smulse de la oameni loviţi de criza economică.

Juriul este format din actorul şi regizorul american câştigător al unui Oscar Tim Robbins /Mystic River/, regizoarelele Shrin Neshat /Iran/ şi Athina Rachel Tsangari /Grecia/, cineasta daneză Susanne Bier, regizorul german Andreas Deesen şi operatoarea americană Ellen Kuras.

În 2012, fraţii Taviani au câştigat Ursul de Aur pentru pelicula ”Cezar trebuie să moară”, o adaptare liberă după Iulius Cezar” de Shakespeare, interpretată de deţinuţi.

Sursa: Agerpres

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.