The Great Beauty – trofeul pentru cel mai bun film la premiile EFA
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-great-beauty-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film-la-premiile-efa/

Lungmetrajul The Great Beauty/La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Lungmetrajul The Great Beauty/ La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

De altfel, filmul The Great Beauty a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru ,,cel mai bun regizor european” (Paolo Sorrentino), pentru ,,cel mai bun actor european” (Toni Servillo) şi pentru ,,cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

,,The Great Beauty” spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.

Pelicula ,,The Great Beauty” este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”. ,,The Great Beauty” se numără printre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul ,,The Great Beauty” a fost selecţionat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d’Or, pentru lungmetrajul ,,La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2″.

Competiţie acerbă pentru The Great Beauty

În schimb, sâmbătă seara, la gala Academiei de Film Europene, filmul ,,La Vie d’Adèle” a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, notează Mediafax.

Citiți și: Ada Solomon, despre premiul Eurimages: „Premiul reprezintă un moment foarte important în carieră“ 

Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul ,,Poziţia copilului” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”.

The Great Beauty

Prezentarea filmului The Great Beauty

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în ,,Poziţia copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru ,,cea mai bună actriţă” la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”).

Pe de altă parte, în cadrul galei de sâmbătă seară, actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: ,,The Great Beauty/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino

Cea mai bună comedie europeană: ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino (,,The Great Beauty”)

Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”)

Cel mai bun actor european: Toni Servillo (,,The Great Beauty”)

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,In the House/ Dans la maison”)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry (,,Fill the Void”)

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli (,,The Great Beauty”)

Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood (,,Anna Karenina”)

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado (,,Blancanieves”)

Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru ,,The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew (,,Paradise: Faith/ Paradies: Glaube”)

Descoperirea europeană a anului – premiul FIPRESCI: ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer

Cel mai bun film de animaţie european: ,,The Congress”, de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: ,,Deth of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar.

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: ,,The Gilded Cage”, de Ruben Alves.

Foto credit: EFA; The Great Beauty

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).