Thomas Ostermeier şi Luk Perceval, stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-ostermeier-si-luk-perceva-stele-pe-aleea-celebritatilor-din-sibiu/

Doi mari creatori ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti – Thomas Ostermeier şi Luk Perceval – vor primi sâmbătă 18 iunie câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

În 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit în FNT la invitaţia directorului artistic Marina Constantinescu cu două spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen şi „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, producţii ale Teatrului Schaubühne din Berlin.

Thomas Ostermeier şi trupa lui minunată participau la Festivalul Naţional de Teatru şi la Bucureşti după succesul fulminant de la Avignon, la o ediţie de înalt nivel teatral şi cultural, al cărei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier.

Îi cucerise pe iubitorii de teatru. Îi era deschis drumul spre un public avid de această artă. De atunci, a tot revenit în România cu alte spectacole la Craiova şi la Cluj. „Hamlet”, de pildă, prezentat în Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare în anul 2010 rămâne, după „Nora”, o producţie de neuitat.

Thomas Ostermeier

Thomas Ostermeier

Citeste si  Thomas Ostermeier: „Societatea noastră e dominată de frică“

În 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru ediţia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus în scenă la Thalia Theatre Hamburg din Germania. Realizat în 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii de azi: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

De asemenea, Luk Perceval a avut în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”. O intensă experienţă artistică, o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

În 2014, prezent în România pentru prima oară, regizorul elveţian Daniele Finzi Pasca participa la ediţia din acel an a Festivalului Naţional de Teatru cu fastuoasa montare „Donka – o scrisoare către Cehov”, prezentată de Compania Finzi Pasca (Elveția) şi Festivalul Internaţional Cehov (Moscova).

Anul acesta Daniele Finzi Pasca revine în ţară, de această dată la Sibiu, cu spectacolul „Imaculata lume a circului”.

Festivalul Naţional de Teatru promovează şi susţine valorile Teatrului românesc, iar prin componenta sa internaţională a încercat întotdeauna să aducă în atenţia publicului român personalităţi marcante ale Teatrului Mondial, precum Lev Dodin, Patrice Chereau, Josef Nadj, Vera Mantero, Jean-Guy Lecat, Tamas Ascher, Sylvain Groud, Simon Toal, Jan Lauwers…

Foto: Thomas Ostermeier şi Luk Perceva, Aleea Celebrităţilor din Sibiu – sibfest.ro, Simion Buia

02
/10
/23

Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în colaborare cu V&A din Londra, în perioada 29 septembrie - 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în cadrul Art Safari Stars Edition.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.