Tiberiu Soare aduce „Spărgătorul de nuci“ la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-aduce-spargatorul-de-nuci-la-sala-radio/

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Tiberiu Soare îi va ajuta pe toţi cei care nu au uitat să viseze să pornească în călătoria imaginară alături de Clara şi prinţul fermecat în tărâmul magic al dulciurilor.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Tiberiu Soare îi va ajuta pe toţi cei care nu au uitat să viseze să pornească în călătoria imaginară alături de Clara şi de prinţul fermecat, în tărâmul magic al dulciurilor. 

Cel mai drag balet din toate timpurile pentru „copiii“ de toate vârstele, titlul care ţine capul de afiş al marilor teatre din întreaga lume la fiecare final de an: Spărgătorul de nuci, nemuritoarea poveste de Crăciun purtată în paşi de dans, transpusă în balet pe gheaţă, film artistic, desen animat, carte ilustrată, nu putea lipsi nici în acest an din sărbătorile noastre!

Dacă creaţia celebrului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski este un „evergreen” al muzicii clasice, suita din actul II-lea –  Dans spaniol, Dans arab, Dans chinez, Valsul florilor ş.a. – este cea mai cunoscută şi apreciată parte a baletului. Magia poveştii va prinde viaţă prin Orchestra Națională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, un extrem de rafinat cunoscător al muzicii de balet.

Citiți și: Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“ 

„Muzica baletului «Spărgătorul de Nuci» este o invitaţie de a vedea lumea altfel: ca pe un tărâm mult mai vast decât am fi crezut, populat de niște uriaşi binevoitori din a căror limbă înţelegem mai puțin de jumătate; un loc în care sensurile cuvintelor «magic» şi «banal» sunt complet inversate şi unde jucăriile au suflet şi personalitate. Este invitaţia de a vedea lumea prin ochii copilului care am fost cândva“ – a mărturisit Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, despre partitura pe care o va dirija.

Tiberiu Soare

Orchestra Radio va fi dirijată de Tiberiu Soare

Tot în programul serii veţi asculta o lucrare deosebită, în primă audiţie absolută: „Febra” – Triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel şi orchestră, partitură definitivată chiar în acest an, semnată de Dan Dediu, prolific compozitor român, cunoscut publicului larg şi datorită operei sale „O scrisoare pierdută” (montate recent la Opera Naţională Bucureşti).

Trei dintre cei mai mari muzicieni români ai momentului îşi vor da concursul: flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, singurul posesor român al unui flaut din aur de 18k, protagonist al turneului naţional „Flautul de aur”; Emil Vișenescu – clarinet, deţinător al unui număr mare de premii şi cu variate participări la festivaluri şi violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut publicului şi graţie turneelor sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place…BRAHMS?”.

Cea de-a treia lucrare a serii va fi Uvertura operei Răpirea din Serai, creaţie pe care Mozart a dedicat-o căsătoriei sale cu tânăra Constanze.

Foto credit: Virgil Oprina, Orchestrele și Corurile Radio, Tiberiu Soare

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului