TIFF 2014 aduce la Cluj câştigătorii marilor festivaluri ale lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-aduce-castigatorii-marilor-festivaluri-ale-lumii/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte intens pentru cea de-a 13-a ediţie, care va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti renumiţi îi aşteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 13-a, va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști renumiți îi așteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

În selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov figurează deja câteva dintre cele mai așteptate filme lansate în ultimul an în festivaluri. Marii câștigători ai trofeelor la Berlin, Veneția, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi văzuți în premieră la TIFF 2014.

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula în premieră la TIFF 2014.

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, anul trecut, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului.

TIFF

Gianfranco Rosi, regizorul premiat la Veneţia pentru Sacro GRA, film care va putea fi văzut la TIFF

În Supernova, secțiunea care adună hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat și filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász – propunerea Ungariei la Oscar

Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo și cu trofeul de interpretare pentru cele două actrițe, Lika Babluani și Mariam Bokeria. http://www.youtube.com/watch?v=zNbIHlnTO_U

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, în 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghicește în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, anul trecut.

Bazată pe un roman grafic scris de soția cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prietene se încăpățânează să creadă că „Punk is not dead!”.

E o evocare tandră și amuzantă a acelor ani și a perioadei de sfârșit a copilăriei.

Foto cu TIFF, Black Coal, Thin Ice, Sacro GRA – Cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.