TIFF 2014 – Extremism și ambiție. Filmele din competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-extremism-si-ambitie-povesti-horror-in-shadows-shorts/

Șase regizori debutanţi şi şase aflaţi la al doilea film intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

Cele 12 filme din Competiția TIFF 2014, dedicată în mod tradițional cineaștilor aflați la început, vin din țări ca Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia sau România.

După două ediții fără nici un film românesc în competiție, Quod Erat Demonstrandum, pelicula alb-negru regizată de Andrei Gruzsniczki, concurează pentru Trofeul Transilvania.

„Ce m-a interesat atunci când am asamblat competiția TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism – vizual sau narativ – la care au recurs regizorii celor 12 filme din selecție. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocării, ci de ambiția de a spune o poveste originală sfidând convențiile sau cărările bătute”, declară directorul artistic Mihai Chirilov.

„Câte filme ați mai văzut care să aibă drept protagonist un afro-american albinos şi care, deşi ficțiune, să-ți dea impresia că urmăreşti un documentar? Cât de greu e să ții un film în doar două personaje, cu unitate de timp şi de spațiu, şi să nu cazi în teatru filmat? Te mai poți trezi la viață atunci când te îngrijeşti de morți? Ce vede o oarbă? Ce aude o surdomută? Cum visează un câine? Care e prețul acceptării propriei sexualități?

Cum se mai poate vorbi astăzi despre comunism, când lumea pare să se fi săturat de subiectul ăsta? De ce poate fi în stare un cuplu care şi-a pierdut copilul pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut? Și nu în ultimul rând: dacă timpul şi spațiul ar fi ca o bandă Moebius, cum ar arăta ele într-un film?”, adaugă Chirilov.

Răspunsurile la întrebările de mai sus sunt de găsit, în această ordine, în: Umbra albă (r. Noaz Deshe), Stockholm (r. Rodrigo Sorogoyen), Vis-à-vis (r. Nevio Marasović), Natură moartă (r. Uberto Pasolini), Orbire (r. Eskil Vogt), Vocea celor neauziți (r. Maximón Monihan), Câinele (r. Amir Toodehroosta), Zgârie-nori suspendați (r. Tomasz Wasilewski), Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), Viktoria (r. Maya Vitkova), Ce-am avut mai de preț (r. Max Currie) şi Peştele şi pisica (r. Shahram Mokri).

Quod erat demonstrandum, o producție ICONproduction distinsă cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma și proiectată la New Directors / New Films din New York, are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului, și îi are în distribuție pe actorii Sorin Leoveanu, Ofelia Popii și Florin Piersic Jr. Andrei Gruzsniczki a mai regizat „Cealaltă Irina” (2009).

Tot în comunism începe și povestea „copilului deceniului” din Viktoria, o co-producție Bulgaria-România (Mandragora), selecționată la Sundance sau Rotterdam și elogiată de critica internațională. Un alt debut puternic, filmul neo-zeelandez Ce-am avut mai de preț / Everything We Loved (r. Max Currie), va fi prezentat în premieră europeană la Cluj.

Povești horror în Shadows Shorts

Ca în fiecare an, lungmetrajele concurente sunt însoțite de filmele scurte din secțiunea competitivă Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, selecționate de Mihai Mitrică.TIFF 2014

Cele 12 scurtmetraje, proiectate înainte de filmele din Competiție, vin cu povești întunecate, sângeroase sau fanteziste despre vârcolaci (Luna), oameni consumați din interior, la propriu (Bulimia Purpura), civilizații extraterestre în care mașinile se revoltă împotriva creatorilor lor (R’ha).

Shhh este un omagiu adus lui Guillermo del Toro, Dedalo – un SF în stilul Alien, Yardbird a fost selecționat la Cannes, iar Blow Your Trumpets Gabriel, un videoclip al trupei Behemoth, este o premieră la Shadows Shorts. Campania de imagine a secțiunii va fi creată, ca în fiecare an, de GAV.

COMPETIȚIE TIFF 2014

  1. Câinele / Paat, r. Amir Toodehroosta (Iran)
  2. Ce-am avut mai de preț / Everything We Loved, r. Max Currie (Noua Zeelandă)
  3. Natură moartă / Still Life, r. Uberto Pasolini (Marea Britanie)
  4. Orbire / Blind, r. Eskil Vogt (Norvegia)
  5. Peștele și pisica / Fish and Cat, r. Shahram Mokri (Iran)
  6. Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki (România)
  7. Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)
  8. Umbra albă / White Shadow, r. Noaz Deshe (Italia – Germania – Tanzania)
  9. Viktoria, r. Maya Vitkova (Bulgaria – România)
  10. Vis-à-vis, r. Nevio Marasović (Croația)
  11. Vocea celor neauziți / La voz de los silenciados/ The Voice of the Voiceless, r. Maximón Monihan (SUA)
  12. Zgârie-nori suspendați / Floating Skyscrapers / Plynace wiezowce, r. Tomasz Wasilewski       (Polonia)

SHADOWS SHORTS / UMBRE – SCURTMETRAJ

  1. Blow Your Trumpets Gabriel, Grupa 13 (Polonia, 5’)
  2. Bulimia Purpura, r. Alexander Palucki (Germania, 8’)
  3. Dedalo, r. Jerónimo Rocha (Portugalia, 10’)
  4. Don’t Move, r. Anthony Melton (Marea Britanie, 13’)
  5. Endtrip, r. Koen de Mol, Olivier Ballast, Rick Franssen (Olanda, 5’)
  6. Luna, r. Antonio Perez (SUA, 12’)
  7. Memoires Vives, r. Fabrice Mathieu (Franța, 13’)
  8. R’ha, r. Kaleb Lechowski (Germania, 6’)
  9. Shhh, r. Freddy Chavez, Shervin Shoghian (Canada, 12’)
  10. Thanatier’s Art, r. David Le Bozec (Franța, 14’)
  11. Timothy, r. Marc Martinez Jordan (Spania, 10’)
  12. Yardbird, r. Michael Spiccia (Australia, 13’)

Foto cu TIFF 2014 şi Shadows Shorts –

 

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.