TIFF 2015 – 12 filme surprinzătoare în competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-12-filme-surprinzatoare-in-competitie/

Dennis Lim, membru al juriului competiţiei TIFF 2015, consideră că lista celor 12 filme selectate este „surprinzătoare”, peliculele fiind interesante, şi a apreciat faptul că sunt promovaţi regizori aflaţi la primul sau al doilea lung metraj.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

TIFF 2015 / „Numărul de 12 filme selectate pentru competiţia TIFF este unul rezonabil, vom da mai multe premii, nu doar unul, vor fi marele premiu, premiul pentru regie, pentru actori, premiul juriului. Am fost membru al mai multor jurii, iar acest număr este unul bun. Suntem la jumătatea vizionării filmelor din competiţie, este o listă surprinzătoare, filmele sunt interesante, nu este o competiţie tipică, ci una care este concentrată pe regizori aflaţi la primul sau al doilea film, filmele alese au venit din părţi diverse ale lumii”, a spus Lim.

Potrivit acestuia, faptul că sunt filme realizate de regizori aflaţi la prima sau a doua peliculă înseamnă şansa „descoperirii de noi talente”.

Dennis Lim crede că cinematografia românească traversează în ultimii ani o perioadă fastă, apreciind că secţiunea Zilele Filmului Românesc este una dintre „cele mai tari” din cadrul TIFF 2015.

La rândul său, actriţa Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015, a declarat că, în momentul jurizării unui

Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015

Olimpia Melinte, de asemenea membră a juriului TIFF 2015

film, pentru ea, personal, „emoţiile sunt importante şi o poveste puternică”.

Ne-am împărţit cumva, eu mă uit mai atent la felul în care joacă actorii şi urmăresc emoţiile, actoria fiind un joc al emoţiilor. Dacă nu există emoţii, nu mă pot raporta într-un mod bun la ceea ce văd, aşa că asta mă interesează foarte mult. Dar nu sunt atentă doar la partea de actorie, sunt detalii pe care le observ fără să vreau, dacă îmi place povestea –  Olimpia Melinte.

Din juriul Competiţiei TIFF 2015 mai fac parte Violeta Bava din Argentina, George Ovashvili din Georgia şi Juliette Lepoutre din Franţa.

În competiţia TIFF 2015 sunt incluse un număr de 12 filme: Despre oameni şi oi, 10.000 de kilometri, Melody, Regii capitulează, Lecţia, Radiator, Melbourne, Parisul nordului, Incendiul, Nopţi de vară, 600 de mile şi Plan pe şase ani.

Premierea filmelor din competiţia TIFF 2015 va avea loc sâmbătă seară, în cadrul Galei de închidere a festivalului.


Foto: TIFF 2015, Olimpia Melinte – www.tiff.ro

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.