Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, o piesă de Pulitzer, un spectacol de Vlad Massaci la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tinutul-din-miezul-verii-de-tracy-letts-o-piesa-de-pulitzer-un-spectacol-de-vlad-massaci-la-teatrul-mic/

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuţie fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu şi Caudiu Istodor, dar şi o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu şi Ionuţ Vişan.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2017

Cu titlul original August: Osage County, ecranizată în 2013, cu Meryl Streep în rolul principal, rol pentru care a primit nominalizări la Premiile Oscar și Globurile de Aur, piesa lui Tracy Letts, actor și dramaturg deopotrivă, a fost importată la scurtă vreme după premieră direct pe Broadway, unde a avut parte de aproape 650 de reprezentații.

Regizorului Vlad Massaci i se propune să monteze pe scena Teatrului Mic acest text, o comedie neagră în care trei generații dezgroapă secretele trecutului, aducând la suprafață mari momente de sinceritate și emoție.

Copiii nu se întorc scârbiți în această casă, ci ca într-un loc familiar, care le amintește de copilărie, de copilăria aceea în care desenau cu cretă pe pereți. Părinții nici acum nu au șters desenele, ele s-au păstrat. Trecutul vine peste prezent și prezentul face referire la trecut. Acțiunea piesei este cu un picior în trecut, deși vorbim la timpul prezent și nu are viitor, căci asistăm la un Armagedon familial – Vlad Massaci.

În centrul tuturor tronează chipul actriței Rodica Negrea, mama măcinată de droguri, de cancer, dar și de minciunile îngropate adânc, în trecut.

Personajul lui Violet are numeroase impulsuri din literatura americană și de multe ori m-am gândit la doamna Olga Tudorache în Betty Zăluda. Și acolo era aceeași senzație, aceeași palpare a personajului. Și Betty transfera spre fete tot ceea ce i se întâmpla, frustrările, neîmplinirile, le acuza că a ajuns în această nenorocire pentru că s-a sacrificat pentru ele. Așa și aici, în Ținutul din miezul verii – Rodica Negrea.

Decorul și costumele sunt semnate de Iuliana Vîlsan, pictor și scenograf:pentru costumele acestui spectacol am folosit în hainele personajelor materialul cu care sunt tapetate zidurile. Erau desprinși din pereți. Sunt texturi care trec de la un personaj la altul, vesta unuia, din același material cu fusta altuia, pentru că sunt detalii, sunt emoții, sunt înțelesuri care trec de la unul la altul prin empatie. Din puzzle-ul acesta se crează o lume – Iuliana Vîlsan.

ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII – info

de Tracy LettsȚinutul din miezul verii

Traducere: Smaranda Nicolau

Regie: Vlad Massaci

Decor și costume: Iuliana Vîlsan

Light design: Iuliana Vîlsan

Muzică originală și ilustrație muzicală: Bibi Vongehr

Distribuție:

Violet – Rodica Negrea

Barbara – Andreea Grămoșteanu

Ivy – Valentina Popa

Karen – Diana Cavallioti / Mădălina Ciotea

Mattie – Dana Dembinski-Medeleanu

Jean – Silvana Mihai

Bill – Mihai Călin

Charles – Claudiu Istodor

Charles Jr. – Ionuț Vișan

Steve – Cuzin Toma

Șeriful – Cezar Grumăzescu

Johna – Viorica Mureșanu

Premiera oficială a spectacolului Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci va avea loc pe 30 septembrie și 1 octombrie, ora 18.30, înSala Atelier a Teatrului Mic.

Foto: Ținutul din miezul verii – facebook

06
/09
/16

A lua parte la un spectacol devine în sine o experiență artistică desăvârșită cu VANILLA SKYPE, un proiect atipic care depășește granițele clasice ale teatrului. Mai întâi au existat actorii și abia apoi au apărut personajele și textele. Iar amestecul inedit de povești paralele și emoții în cadrul piesei scrise de Cătălin Ștefănescu setează premisele pentru o implicare autentică din partea spectatorului.

05
/09
/16

Interpreta jazz Eivør, originară din Insulele Feroe, va concerta în premieră la Sala Radio din Bucureşti, pe 13 noiembrie, ocazie cu care îşi va prezenta şi cel mai recent material discografic, ”Slør”

05
/09
/16

Pentru a înţelege mai bine cinematografia, este întotdeauna util să revenim la filmul mut, a cărui diversitate a fost remarcabilă. Acolo s-au pus bazele gramaticii vizuale, prin căutările marilor cineaşti-pioneri, aşa cum reaminteşte volumul nou apărut „Limbajul cinematografic în era filmului mut”, de Silviu Şerban.

05
/09
/16

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, actorul, regizorul, scenograful, profesorul şi scriitorul Constantin Codrescu împlineşte, astăzi, 85 de ani! Teatrul Metropolis prezintă pe 27 și 28 septembrie premiera spectacolului creștin "Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică și neam", cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

05
/09
/16

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formației britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

02
/09
/16

Concepţia strămoşilor noştri despre igiena corporală era puţin deosebită de a noastră. Ea nu intra în practica cotidiană, ci se transforma într-un eveniment plăcut, săptămânal ori şi la răstimpuri mai mari.

02
/09
/16

Jackie Chan va primi din partea Academiei americane de Film un premiu Oscar onorific pentru întreaga carieră cinematografică, în cadrul ceremoniei Governors Awards 2016, în care vor mai fi premiați regizorul de documentare Frederick Wiseman, editorul de film Anne V. Coates și directorul de casting Lynm Stalmaster.

02
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca soliști invitați pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), laureați ai altor ediții ale competiției.

02
/09
/16

Cel mai nou lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, „Fixeur” va avea premiera mondială săptămâna viitoare (vineri, 9 septembrie, de la ora locală 21.30), în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din Statele Unite și Canada - Toronto International Film Festival (8-18 septembrie 2016).

02
/09
/16

Spectacolul "Omul pernă", în regia lui Eugen Gyemant, a fost marele câștigător al Festivalului Internațional de Teatru Undercloud, obținând cele mai multe premii, printre care cele pentru cel mai bun spectacol și cea mai bună regie, oferite în cadrul galei desfășurate la Hanul Gabroveni. Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu pentru rolul său din spectacolul "Omul pernă".