TITANE, marele câștigător la CANNES 2021, în cinema din 3 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/titane-marele-castigator-la-cannes-2021-in-cinema-din-3-decembrie/

„Titane”, cel mai şocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independenţa Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de şoc la Cannes, mai mulţi spectatori pierzându-şi cunoştinţa în timpul proiecţiei.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2021

Filmul i-a adus regizoarei Julia Ducournau trofeul Palme d’Or, care astfel a devenit a doua femeie din istoria festivalului câștigătoare a prestigiosului premiu.

„În urma unei serii de crime misterioase, un părinte îşi regăseşte fiul dispărut cu zece ani în urmă. Titan: metal extrem de rezistent la căldură şi coroziune, potrivit pentru aliaje durabile.” Acesta este sinopsis-ul filmului pe care publicația americană The Hollywood Reporter îl descrie drept „impertinent și coios”, Sight and Sound ca „tandru și pervers romantic”, iar Collider spune despre el că este „un film bizar, amuzant, tandru, sexy, sângeros”.

„Titane” spune povestea unei tinere a cărei viață este marcată de un accident de mașină în care a fost implicată în copilărie, abundă în scene ultra-violente și atinge teme precum paternitatea, identitatea de gen sau relația om-mașină. Este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Julia Ducournau (38 de ani), care a mai câștigat două premii la Cannes, atât pentru primul ei scurtmetraj, „Junior” (2011), cât și pentru filmul de debut, „Raw” (2016).

„Opera unui vizionar nebun care-și stăpânește pe deplin mintea sălbatică. O sclipitoare arie de foc și metal”-  spune Indiewire despre filmul care va reprezenta Franța la Oscar și la European Film Awards, unde este triplu nominalizat (la categoriile cel mai bun film, cea mai bună actriță și cel mai bun actor).

„Am vrut să fac un film care inițial poate părea de „neiubit” din cauza violenței sale, dar apoi să ne atașăm profund de personaje și în cele din urmă să primim filmul ca pe o poveste de dragoste. Sau mai bine zis, o poveste despre „nașterea iubirii” pentru că, în acest caz, totul este o chestiune de alegeri”, spune Julia Ducournau despre „Titane”.

Protagoniștii filmului sunt Agathe Rousselle (33 de ani), la primul ei rol în lungmetraj, și cunoscutul actor francez Vincent Lindon, câștigător al premiului pentru cel mai bun actor la Cannes 2015 pentru rolul din „Legea pieței”/„La loi du marché”. Dacă pentru rolul feminin, Julia Ducournau a căutat de la bun început o față necunoscută, rolul bătrânului tată practicant de bodybuilding a fost scris special pentru Vincent Lindon, un vechi prieten al regizoarei, avându-l ca referință pe Harvey Keitel în „Bad Lieutenant” al lui Abel Ferrara.

„Titane” va rula în cinematografe din 3 decembrie, distribuit de Independența Film.

În lunile următoare, Independența Film va aduce pe marile ecrane din România filme prezentate și premiate la Cannes 2021 – „Trei etaje”/ „Tre piani” (r. Nanni Moretti, data lansării: 7 ianuarie), „Cea mai rea fată din lume”/ „The Worst Person in The World” (r. Joachim Trier, data lansării: 4 februarie), „Un erou”/ „A Hero” (r. Asghar Farhadi, data lansării: 25 februarie), „Paris, arondismentul 13”/ „Paris, 13th District” (r. Jacques Audidard, data lansării: 11 martie), „Where is Anne Frank” (r. Ari Folman), „Cow” (r. Andreea Arnold)  -, sau la Veneția – „Madres Paralelas” (r. Pedro Almodóvar, data lansării: 1 aprilie), „L’événement” (r. Audrey Diwan), care o are în rolul principal pe românca Anamaria Vartolomei.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.