TITANE, marele câștigător la CANNES 2021, în cinema din 3 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/titane-marele-castigator-la-cannes-2021-in-cinema-din-3-decembrie/

„Titane”, cel mai şocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independenţa Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de şoc la Cannes, mai mulţi spectatori pierzându-şi cunoştinţa în timpul proiecţiei.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2021

Filmul i-a adus regizoarei Julia Ducournau trofeul Palme d’Or, care astfel a devenit a doua femeie din istoria festivalului câștigătoare a prestigiosului premiu.

„În urma unei serii de crime misterioase, un părinte îşi regăseşte fiul dispărut cu zece ani în urmă. Titan: metal extrem de rezistent la căldură şi coroziune, potrivit pentru aliaje durabile.” Acesta este sinopsis-ul filmului pe care publicația americană The Hollywood Reporter îl descrie drept „impertinent și coios”, Sight and Sound ca „tandru și pervers romantic”, iar Collider spune despre el că este „un film bizar, amuzant, tandru, sexy, sângeros”.

„Titane” spune povestea unei tinere a cărei viață este marcată de un accident de mașină în care a fost implicată în copilărie, abundă în scene ultra-violente și atinge teme precum paternitatea, identitatea de gen sau relația om-mașină. Este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Julia Ducournau (38 de ani), care a mai câștigat două premii la Cannes, atât pentru primul ei scurtmetraj, „Junior” (2011), cât și pentru filmul de debut, „Raw” (2016).

„Opera unui vizionar nebun care-și stăpânește pe deplin mintea sălbatică. O sclipitoare arie de foc și metal”-  spune Indiewire despre filmul care va reprezenta Franța la Oscar și la European Film Awards, unde este triplu nominalizat (la categoriile cel mai bun film, cea mai bună actriță și cel mai bun actor).

„Am vrut să fac un film care inițial poate părea de „neiubit” din cauza violenței sale, dar apoi să ne atașăm profund de personaje și în cele din urmă să primim filmul ca pe o poveste de dragoste. Sau mai bine zis, o poveste despre „nașterea iubirii” pentru că, în acest caz, totul este o chestiune de alegeri”, spune Julia Ducournau despre „Titane”.

Protagoniștii filmului sunt Agathe Rousselle (33 de ani), la primul ei rol în lungmetraj, și cunoscutul actor francez Vincent Lindon, câștigător al premiului pentru cel mai bun actor la Cannes 2015 pentru rolul din „Legea pieței”/„La loi du marché”. Dacă pentru rolul feminin, Julia Ducournau a căutat de la bun început o față necunoscută, rolul bătrânului tată practicant de bodybuilding a fost scris special pentru Vincent Lindon, un vechi prieten al regizoarei, avându-l ca referință pe Harvey Keitel în „Bad Lieutenant” al lui Abel Ferrara.

„Titane” va rula în cinematografe din 3 decembrie, distribuit de Independența Film.

În lunile următoare, Independența Film va aduce pe marile ecrane din România filme prezentate și premiate la Cannes 2021 – „Trei etaje”/ „Tre piani” (r. Nanni Moretti, data lansării: 7 ianuarie), „Cea mai rea fată din lume”/ „The Worst Person in The World” (r. Joachim Trier, data lansării: 4 februarie), „Un erou”/ „A Hero” (r. Asghar Farhadi, data lansării: 25 februarie), „Paris, arondismentul 13”/ „Paris, 13th District” (r. Jacques Audidard, data lansării: 11 martie), „Where is Anne Frank” (r. Ari Folman), „Cow” (r. Andreea Arnold)  -, sau la Veneția – „Madres Paralelas” (r. Pedro Almodóvar, data lansării: 1 aprilie), „L’événement” (r. Audrey Diwan), care o are în rolul principal pe românca Anamaria Vartolomei.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.