TNB începe stagiunea cu toate sălile intrate în joc
https://www.ziarulmetropolis.ro/tnb-incepe-stagiunea-cu-toate-salile-intrate-in-joc/

Stagiunea 2018-2019 este prima după reconstrucţia şi reabilitarea Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, care îşi deschide porţile invitând publicul la toate cele 7 săli, cu o paletă amplă de evenimente, atât teatrale, cât şi din categoria celor „Parateatrale”.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Premiera oficială a spectacolului „Două pe față, două pe dos” (Loose Knit) a americancei Theresa Rebeck, deschide, la Sala Atelier , seria noilor montări ale stagiunii.

Pusă în scenă în cadrul Programului „Uși deschise pentru toți”, „Două pe față, două pe dos” este „una dintre cele mai inteligente comedii de moravuri”, după cum o numea New York Times. O piesă în care abundă dialogurile spirituale, sarcastice și nespus de amuzante.

Un spectacol cu partituri generoase, în care îi veți reîntâlni pe Irina Cojar, Costina Cheyrouze, Lamia Beligan, Brânduşa Mircea, Raluca Petra, Tomi Cristin și Marius Bodochi, într-un proiect coordonat de Ion Caramitru.

Următoarea premieră a stagiunii, „Romeo și Julieta”, în viziunea dramaturgică și în regia cunoscutului regizor Yuri Kordonski, va avea loc la Sala Studio (în configurație de tip arenă), în zilele de 29 și 30 septembrie 2018.

Furtuna

Spectacolul promite o surpriză atât pentru spectatorii care se așteaptă la o monta

re clasică a capodoperei shakespeariene, cât și pentru ”fanii” regizorului rus, care îl vor descoperi în cu totul altă ipostază decât cea cunoscută din spectacolele regizate până acum în teatrele bucureștene. Romeo și Julieta sunt doi îndrăgostiți ai zilelor noastre, iar spectacolul va fi, fără îndoială, un eveniment de care se vor bucura toți iubitorii de teatru receptivi la abordări artistice nonconformiste.

 

Una din cele mai spectaculoase producții ale TNB, „Furtuna” după Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru într-unul din rolurile-cheie din dramaturgia shakespeariană – Prospero – va putea fi din nou vizionată la Sala Mare a TNB, în scenografia spectaculoasă a bulgarului Nikola Toromanov.

Și iată că decorurile sunt din nou acasă, după ce au străbătut cu vaporul peste 12.000 de kilometri dus-întors, și după trei reprezentații susținute la Beijing în fața a aproape 3.000 de spectatori, în cadrul unui Festival Internațional de Teatru organizat de Beijing People’s Art Theatre.

În stadii diferite de pregătire se află două mari producții : „Papagalul mut” în regia lui Nae Caranfil, după scenariul propriu, un text seducător și palpitant despre cea mai importantă misiune a unui spion aproape uitat. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar, iar premiera se anunță la Sala Studio, la începutul acestei ierni.

Cealaltă montare, „Prin Pădurea spânzuraților” (titlu provizoriu) este o dramatizare scenică a cunoscutului roman al lui Liviu Rebreanu semnată de Radu Afrim, el urmând să aducă textul în scenă, la Sala Mare, în scenografia Vandei Sturdza – un proiect cu care TNB se înscrie în seria de manifestări consacrate sărbătoririi Centenarului.

La cea de-a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ce se desfășoară în perioada 19 – 30 septembrie la Chișinău, Teatrul Național din București va prezenta, vineri 21 septembrie, spectacolul „Scrisoarea” – după „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, regia Horațiu Mălăele.

Intrarea în circuitul sălilor de spectacol ale TNB a noului spațiu de joc, AMFITEATRUL în aer liber de pe acoperiș, inaugurat în luna iunie a acestui an, oferă spectatorilor la început de toamnă, și de stagiune, ocazia de a se bucura de o suită de concerte susținute de interpreți și trupe cunoscute, al căror program poate fi găsit pe site-ul TNB.

Primele concerte au și avut loc începând cu 8 septembrie și ele vor continua până la sfârșitul lunii, în măsura în care prognoza meteo va ține cu noi.

Redeschiderea sezonului expozițional la TNB a fost marcată de vernisajul, în data de 11 septembrie, a unei ample expoziții de grup, în cadrul căreia, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB sunt expuse lucrări semnate de 19 artiști cu specializările tapiserie, imprimerie, modă și obiect textil sub titlul generic Zilele Artelor Textile, București, ediția a II-a, 2018.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 11 octombrie 2018.

Foto: TNB, Furtuna- Florin Ghioca

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.