TNTm anunță FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/tntm-anunta-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara anunţă organizarea ediţiei 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti, şi finalizarea selecţiei spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2016

FEST-FDR îmbracă haine de toamnă, fiind programat în perioada 24 – 30 septembrie. Modificarea perioadei cu care publicul s-a familiarizat în ultimii ani a fost dictată de dificultăți birocratice care au îngreunat finalizarea secțiunii FDR,  modulul de tradiție al acestui festival al cărui concept îl reprezintă întâlnirea și dialogul dintre cele două secțiuni: spectacole pe texte românești de teatru (FDR) și spectacole internaționale și spectacole în aer liber (FEST).

La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – urma să propună o panoramare a anului teatral anterior. Trebuie precizat că selecția realizată de teatrologul Oana Borș a trebuit să țină cont și să se adapteze impunerilor financiare ale acestei ediții și, în consecință, reprezintă cu precădere un punct de vedere, și mai puțin o imagine detaliată a anului teatral scurs de la precedenta ediție a festivalului.

Selecția modulului FDR2016 aduce laolaltă nume majore ale dramaturgiei românești – de la Eugène Ionesco sau Mihail Sebastian – la autori contemporani, cum ar fi Peca Ștefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.

Selecția modulului FDR reunește următoarele titluri:

  1. LECŢIA de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  2. STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO – Casa Bălcescu
  3. ANTISOCIAL de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  4. PISICA VERDE de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafărul” Iași
  5. AI MEI ERAU SUPER, regia Cristian Ban, Teatrul  Clasic „Ioan Slavici” Arad
  6. ANUL DISPĂRUT. 1989 de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineau, Teatrul Mic București
  7. CASA CU PISICI de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban, Teatrul Mic București
  8. TIHNĂ de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos”
  9. SECRETUL FERICIRII de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru și Asociația Catharsis
  10. MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureș
  11. SHAKESPEARE PENTRU ANA, un spectacol de Luminiţa Ţâcu, Centrul de Arte „Coliseum” , Chişinău
  12. ROMO SAPIENS, un spectacol de Kincses Réka, Alina Nelega, Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociația SüdOst Europa Kultur e.V., Teatrul Național Târgu Mureș, Asociația Romo Sapiens-Rudy Moca

chery-orchard-05-m

Modulul FEST propune următoarele titluri:

  1. PESCĂRUȘUL, după A.P. Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn, Teatrul Voskresinnia, Liov, Ucraina (spectacol în aer liber)
  2. SUMMIT_ 2.0, compania Osmego Dnia, Polonia (spectacol în aer liber)
  3. KORI KORI, compania Oposito, Franța (spectacol în aer liber)
  4. SALONUL 6. UNDERGROUND, Kiev Modern Ballet (Ucraina)

Vom reveni cu informații privind programul integral al FEST-FDR.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.