„To_R/ Pomană”, spectacolul renumitului coregraf Pal Frenak, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/to_r-pomana-spectacolul-renumitului-coregraf-pal-frenak-la-timisoara/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” îşi continuă programul dedicat spectacolor invitate cu o propunere îndrăzneaţă: spectacolul de dans contemporan „To_R/ Pomană” coregrafiat de Pál Frenák, interpretat de trupa „M Studio” din Sfântu Gheorghe, se va juca sâmbâtă, 3 februarie, de la 19:00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2018

Coregraful maghiar-francez Pal Frenak, recunoscut și premiat la nivel internațional, creează și locuiește la Budapesta și la Paris. În 1999 și-a înființat propia trupă de dans, care îmbină tehnici de dans clasice și moderne, creând un stil și limbaj unic.

Compania privată de dansFrenák a revoluționat scena dansului contemporan printr-un stil inedit și dinamic, cu o estetică sensibilă și un limbaj care depășește limitele expresivității verbale. Însă Frenák a continuat să colaboreze și cu alte trupe, din toată Europa.

În producțiile sale, Frenák se inspiră deseori din limbajul semnelor, o experiență importantă din copilăria lui, părinții săi fiind surzi. Printre alte influențe culturale vizibile în coregrafiile create de-a lungul anilor se numără Pier Paolo Pasolini și Francis Bacon, precum și dansul japonez butoh.

„M Studio” din Sfântu Gheorghe este printre puținele trupe din România dedicate teatrului fizic, fiind invitată în fiecare an la Timișoara de către Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, să își prezinte cea mai recentă premieră.

Cei șapte dansatori se află la prima colaborare cu coregraful FrenákPál, iar premiera spectacolului„To_R/ Pomană” a avut loc în 22 noiembrie 2017, în cadrul festivalului FLOW. Spectacolul exploreaza ritualurile funerare, o pomanăi maginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură.

Spectacolul din 3 februarie este non-verbal și interzis publicului sub 16 ani.

Biletele se pot achiziționa de luni până vineri între 16:00-19:00 la casieria din str. Alba iulia sauprinwww.biletmaster.ro

Foto: Pal Frenak – facebook

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.