Toma Caragiu & Jean Constantin
https://www.ziarulmetropolis.ro/toma-caragiu-si-jean-constantin-21-august/

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ – Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ – Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925 şi a murit la vârsta de 51 de ani, la cutremurul din 4 martie 1977, în timp ce era vizitat de prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului „Gloria nu cântă“.

Jean Constantin s-a născut în anul 1927, într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească, iar tatăl său român. Deşi era considerat a fi de etnie romă, actorul trata cu umor subiectul: „Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rom şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de-al lor“.

„Făceam naveta Constanţa-Bucureşti pentru că aveam spectacole la teatrul Fantazio, iar Toma Caragiu mă aştepta în gară să mă ducă la filmări. Paştele mamii lui de ţigan! Eu, Toma Caragiu, am ajuns să aştept şatra-n gară! – aşa mă întâmpina. Mă iubea foarte mult, dar era foarte dur cu mine”, Jean Constantin

toma

Tot într-o zi de 21 august:

1485: Sfârșitul războiului „celor două roze”.

1897: Chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874. Pînă în 1910 a fost etichetată ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.

1911: Pictura Mona Lisa de Leonardo da Vinci a fost furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată după două zile.

1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.

1961: De la Galeria Națională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.

1965: Este proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.

S-au născut:

1925: Toma Caragiu, actor român de teatru și film (d. 1977)

Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu

1928: Jean Constantin, actor român de teatru și film (d. 2010)

1941: Ilinca Tomoroveanu, actriță română de teatru și film

1951: Glenn Hughes, cântăreț-compozitor englez, basist și producător (Finders Keepers, Trapeze, Deep Purple, și Black Country Communion)

S-au stins din viaţă:

1723: Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, domnitor al Moldovei (n. 1673)

1940: Leon Troțki, politician și terorist rus (n. 1879)

1972: Nichifor Crainic (Ion Dobre), scriitor, ziarist și politicia

Foto cu Toma Caragiu, Jean Constantin şi Ilinca Tomoroveanu – wikipedia

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.