Top 10 bestsellers Litera 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-bestsellers-litera-2018/

Editura Litera a anunţat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, şi „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2018

1. Eu, și totuși alta, de Jojo Moyes

Un adevărat fenomen literar, volumele scriitoarei britanice Jojo Moyes continuă să fie de ani de zile bestselleruri absolute pentru cititoarele din România. La Editura Litera au fost publicate până acum opt titluri, iar anul acesta primul loc în top îl ocupă romanul „Eu, și totuși alta”, cartea a treia din celebra serie „Înainte să te cunosc”. O poveste emoționantă, plină de optimism în care Lou Clark este pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viața peste cap. „Eu, și totuși alta” este un roman vesel, cu final perfect, din partea uneia dintre autoarele noastre preferate.

2. Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler

Cea mai vândută carte de ficțiune scrisă de un autor român este thrillerul istoric „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler. Aceasta a fost reeditată în colecția Buzz Books într-o ediție specială și continuă să fie un bestseller și în 2018. Piesele de puzzle care alcătuiesc acest roman, referințele culturale ascunse în plină vedere – de cele mai multe ori în cheie parodică – și inteligența diabolică a construcției fac din lectura acestuia o experiență absolut unică.

3. Povestea mea, de Michelle Obama

„Povestea mea”, de Michelle Obama, declarată cartea anului 2018 din punctul de vedere al vânzărilor la scurt timp de la data lansării globale, este top bestseller și în România.

În memoriile sale, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și așa cum dorește ea.

4. Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova, de Ioan-Aurel Pop

În an centenar, „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, coordonată de Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, este o carte-eveniment, cu peste 700 de pagini color, frumos ilustrată dar mai ales documentată. O carte care poartă cititorul prin toate epocile istorice, de la preistorie până în prezent, punând accent pe evenimentele care au condus la Marea Unire a românilor de la 1918. Cei 12 autori ai acestei lucrări sunt reputați profesori universitari din Cluj și Iași, cercetători științifici de la institute de istorie, de arheologie sau de istoria artei din Cluj, Iași și București.

5. Povești de seară pentru fete rebele, de Elena Favilli și Francesca Cavallo

Poveștile a 100 de femei extraordinare din toate timpurile continuă să se afle pe lista de bestselleruri Litera, printre preferințele de top ale cititorilor mari și mici. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea: regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru, sunt modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.

6. Aleea cu licurici, de Kristin Hannah

Anul acesta Kristin Hannah a fost declarată de cititorii goodreads.com cea mai bună scriitoare de cărți de ficțiune istorică. „Aleea cu licurici”, bestseller 2018 pentru cititorii Litera, este un roman impresionant despre promisiuni, secrete și trădări, despre dragoste, pierdere și magia prieteniei, o poveste în care fanii vor recunoaște stilul inconfundabil al autoarei.

7. Mici focuri pretutindeni, de Celeste Ng

„Mici focuri pretutindeni”, al doilea roman de Celeste Ng publicat la Editura Litera, explorează povara secretelor, natura artei și a identității, atracția irezistibilă a maternității și falsa credință că respectarea regulilor poate preveni dezastrul. În stilul deja caracteristic al autoarei, Celeste Ng ne apropie de latura psihologică a personajelor sale, romanele sale fiind spirituale și sensibile.

8. Ordinea de zi, de Éric Vuillard

Roman distins în 2017 cu Premiul Goncourt, „Ordinea de zi” prezintă întâlnirea secretă din 20 februarie 1933 dintre douăzeci și patru de mari industriași germani și oficiali naziști de rang înalt veniți să ceară sprijin financiar pentru Partidul Național-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuți de perspectivele care li se oferă, magnații își deschid larg pungile, gest care va avea consecințe cumplite pentru întreaga lume. O carte de o forță uluitoare în simplitatea ei, „Ordinea de zi” este o carte sinistră dar în același timp amuzantă, intensă și captivantă.

9. 1793. În umbra morții, de Niklas Natt och Dag

Acest thriller impresionant, premiat pentru cel mai bun roman de debut acordat de către Academia Suedeză a Autorilor de Romane Polițiste, este un tur de forță literar, o scriitură inteligentă, o poveste plină de suspans. Pe parcursul acestui roman îndrăzneț și ingenios construit, destinele personajelor extraordinar create se intersectează în mod neașteptat, Niklas Natt och Dag pictând un portret înspăimântător și în același timp fascinant al Stockholmului de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

10. Mica Enciclopedie Ikigai. Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață, de Ken Mogi

După celebrele rețete ale fericirii daneze – Hygge și Lykke, 2018 a fost anul în care am descoperit împreună secretul japonez pentru o viață lungă și fericită din Mica Enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi. Cum îți găsești propriul Ikigai sau cum contribuie Ikigai la fericire sunt întrebări la care ne răspunde Ken Mogi – celebru neurolog și scriitor japonez – în această carte care a devenit bestseller global.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.