Top Cultura, cu Răzvan Theodorescu – o nouă emisiune-magazin, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-cultura-cu-razvan-theodorescu-o-noua-emisiune-magazin-la-tvr/

Începând cu acest sfârşit de săptămână – în fiecare sâmbătă, de la ora 14.10, la TVR 2 şi TVR HD -, TVR dă startul unui nou program al acestei primăveri: Top Cultura. Săptămânal, pe parcursul a 100 de minute, telespectatorii pot urmări un magazin cultural, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2014

Începând cu acest sfârşit de săptămână – în fiecare sâmbătă, de la ora 14.10, la TVR 2 şi TVR HD -, TVR dă startul unui nou program al acestei primăveri: Top Cultura. Săptămânal, pe parcursul a 100 de minute, telespectatorii pot urmări un magazin cultural, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a  academicianului Răzvan Theodorescu.

Împreună, cei doi aduc publicului cele mai noi şi interesante ştiri, evenimente şi informaţii, precum şi invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de Top Cultura noutăţile culturale şi subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Sâmbătă, 15 martie, prima ediţie Top Cultura abordează două subiecte principale: ce (mai) înseamnă termenul „Divă” (devalorizat în ultimii ani), precum şi despre „Alterdans” şi manifestul său artistic.

Primul subiect este ilustrat de reportajul semnat de Marius Constantinescu: „A fi sau a nu fi „DIVĂ”, ce face o trecere în revistă a câtorva dintre cele mai strălucitoare figuri ale secolului trecut, multe dintre ele in imagini exclusive deţinute de TVR.

Discuţiile pe acest subiect vor fi purtate cu invitaţii din studio: Ruxandra Donose, Iuliana Tudor şi Alexander Hausvater.

Top Cultura

Alexander Hausvater, invitat la prima ediţie a emisiunii Top Cultura

La cea de-a doua temă, reportajul special despre „Alterdans” realizat de Bogdana Pascal  este comentat de invitaţii din studio: Gigi Căciuleanu şi Lari Giorgescu. Gigi Căciuleanu, personalitate complexă, a studiat dansul la Bucureşti, s-a perfecţionat la Moscova, iar reputatia de coregraf a câştigat-o în Franţa.

După ce a dansat pe cele mai importante scene din lume, Gigi Căciuleanu vine acum la TVR 2 pentru a vorbi despre manifestul alterdansului, poetica şi inteligenţa mişcarii, precum şi despre motoarele care îi animă creaţia.

Foto cu Top Cultura , Eveline Păuna şi Răzvan Theodorescu – TVR

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).