Traditii japoneze: Festivalul Gion Matsuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/traditii-japoneze-festivalul-gion-matsuri/

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraş Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” şi „yama”.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Gion Matsuri a fost organizat pentru prima dată în anul 896, la un an după ce o molimă fără leac a lovit orașul Kyoto.  Înspăimântați, locuitorii au încercat, pe lângă leacuri, calea credinței și a rugăciunii.

Au ridicat atunci către cer 66 de sulițe, fiecare reprezentând o provincie japoneză. Ca prin minune, la scurt timp după aceasta, a fost găsit un leac care i-a vindecat pe cei bolnavi și liniștea s-a întors peste oraș.

În semn de mulțumire pentru cele întâmplate cu ani în urmă, japonezii organizează, în fiecare an, o petrecere-maraton care durează 31 de zile calendaristice. Au loc spectacole, concursuri, târguri, expoziții și petreceri în aer liber.

Foto: Gion Matsuri , traditii japoneze – facebook

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.