Trainspotting – romanul preferat al scoţienilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/trainspotting-romanul-preferat-al-scotienilor/

Romanul Trainspotting, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2013

Romanul „Trainspotting“, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Romanul „Trainspotting” (Polirom, 2006), care urmăreşte peripeţiile unui grup de tineri dependenţi de heroină din Edinburgh, a apărut în 1993 şi a cunoscut un succes instantaneu în toată lumea. Peste trei ani, romanul a fost ecranizat, în regia lui Danny Boyle, cel care a regizat şi „Vagabondul milionar”, cu Ewan McGregor şi Robert Carlyle în rolurile principale.

„Nu ştiu dacă «Trainspotting» este cea mai bună carte scoţiană – dar sunt absolut convins că este cea mai bună carte pe care am scris-o. Sunt însă evident flatat doar să mă aflu pe această listă cu romane extraordinare, alături de nişte scriitori nemaipomeniţi, mai ales dacă mă gândesc la unele cărţi strălucite şi la preferatele mele, care nu au apărut niciodată pe această listă”, a declarat Irvine Welsh.

Trainspotting

Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting 

În topul celor mai îndrăgite cărţi din Scoţia mai apar „Lanark: o viaţă în patru cărţi”, de Alasdair Gray (locul al doilea, apărută la Polirom în 2008), „Black & Blue”, de Ian Rankin (locul al treilea), „The Bridge”, de Iain Banks (locul al patrulea) şi „One Fine Day in The Middle of the Night”, de Christopher Brookmyre (locul al cincilea).

Irvine Welsh s-a născut în 1958, în Leith, o suburbie a oraşului Edinburgh. A renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani, a participat la mişcarea punk din anii ’70, a schimbat mai multe slujbe şi a cântat în câteva trupe rock. În 1993, odată cu publicarea romanului „Trainspotting”, se impune ca unul dintre cei mai de succes autori scoţieni, notează Mediafax.

Până la realizarea filmului cu acelaşi nume, cartea fusese reeditată deja de 14 ori. I-au urmat „Acid House”, „Jeg”, „Porno”, „Dacă ţi-a plăcut şcoala, munca o să-ţi placă şi mai mult” şi „Varză reîncălzită”. Deşi refuză să se afilieze oricărei forme instituţionalizate de avangardă, Welsh experimentează necontenit cu formele şi cu stilurile literare, construind o viziune suprarealistă a cărei sursă este însă realitatea imediată, nu tradiţia literară.

Foto credit: Cinemagia (filmul Trainspotting) Wikipedia, Trainspotting

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.