„Transport de femei” și emoțiile începutului
https://www.ziarulmetropolis.ro/transport-de-femei-si-emotiile-inceputului/

Adesea complicat şi neocolit de dificultăţi, începutul are întotdeauna frumuseţea lui. Cu atât mai mult începutul unei cariere artistice, aşa cum anunţă de multe ori Gala Absolvenţilor, organizată în fiecare an de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|11 iulie 2022

Și în 2022, unele dintre spectacolele realizate cu viitorii artiști profesioniști au fost găzduite de Teatrul Tineretului Metropolis. Printre creațiile în care spectatorii i-au putut vedea pe absolvenții promoției din 2022 se numără și „Transport de femei” de Steve Gooch, proiect coordonat de George Ivașcu, decan UNATC, spectacol care face parte acum din repertoriul Teatrului Metropolis.

O pledoarie pentru umanitate și, poate în primul rând, o meditație despre condiția umană, cunoscutul text al lui Steve Gooch, care continuă să-i atragă pe creatorii de teatru la decenii bune după ce a fost scris, reprezintă acum baza unei montări ce emoționează spectatorii. Pe de o parte, datorită poveștii, care ridică întrebări grave despre ființa umană, supraviețuire și solidaritate, pe de altă parte, grație realizării artistice, care pune în lumină, cu abilitate și generozitate, calitățile tinerilor artiști.

Sub coordonarea experimentată a profesorului George Ivașcu, debutează pe o scenă profesionistă de prim-plan absolvenții Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca și Ștefan Voicu. Și, într-un spectacol de o oră și jumătate, reușesc să ajungă și la mintea, și la inima spectatorilor de astăzi. O întreagă galerie de tipuri umane se desfășoară pe scenă, etalând slăbiciuni înduioșătoare și, mai ales, resurse de omenie dătătoare de speranță.

În vremurile grele de la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în 1807, o navă ce transportă condamnate pe mare duce spre lagărele de muncă din Australia șase femei: Winnie, Madge, Pitty, Charlotte, Nance și Sarah. Sub supravegherea unui medic empatic, în ciuda aparențelor, drumul lor de câteva lui nu este doar drumul spre infern, ci, în chip ciudat, el devine o călătorie inițiatică și o lecție indirectă despre nevoia de solidaritate. Fragilitatea ființei umane, în toată complexitatea ei, în tot imprevizibilului ei, se dezvăluite în diferite nuanțe pe acest parcurs anevois. Participantele la infernalul drum pe nesfârșitele ape, în timpul căruia pericolele pândesc la tot pasul și sunt de diferite feluri, de la abuzul fizic și sexual comis de responsabilii de transport și hachițele căpitanului la furtunile greu de stăpânit, ilustrează sensibilități și comportamente diferite. Tot timpul atenți la relațiile dintre personaje, creatorii spectacolului pun accentul pe umanitatea acestora – atât pe cea a condamnatelor, cât și pe umanitatea ambiguă a resposabililor agresori. Această nuanțare reprezintă, de altfel, unul dintre câștigurile spectacolului.

Se observă că, deși ne propune o poveste care se desfășoară în vremuri apuse, există un mesaj universal despre omenie și umanitate pe care artiștii îl păstrează tot timpul în prim-plan, subliniind fațetele sufletului omenesc și, deopotrivă, nedreptatea socială. Omul ca jucărie a destinului și, într-un fel sau altul, ca victimă a istoriei constituie una dintre temele grave pe care „Transport de femei”, producție a Teatrului de Tineret Metropolis, le pune în discuție prin mijloacele teatrului.

Acea latură secretă a ființei umane care ne rezervă adesea surprize este avută în vedere în întregul spectacol, astfel încât evoluția personajelor să nu fie ușor de anticipat și fiecare spectator să-și poată căuta propriile răspunsuri la întrebările formulate pe scenă și propriile reacții la situațiile prezentate. Atenția la nuanțe favorizează astfel un „Transport de femei” care are ce să îi ofere publicului nerăbdător  al prezentului. După doi an de criză sanitară, în care activitățile artistice au fost drastic îngreunate, Gala Absolvenților UNATC din 2022, așa cum s-a reflectat ea în creațiile prezentate, poate fi semnul unei întoarceri spre normalitate.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.