Trei concerte de Crăciun, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-concerte-de-craciun-la-sala-radio/

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor şi colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2015

Unul dintre momentele speciale ale evenimentului va fi interpretarea suitei A Ceremony of Carols (în traducere liberă: „Ceremonialul de Crăciun”), semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea complexă reunește zece piese – cu acompaniament de harpă – și va fi interpretată pentru prima oară în totalitate în România.

Printre colindele românești pe care le veți asculta se numără: Sus boieri, nu mai dormiți, La Vitleem colo-n jos, Cetiniță, cetioara dragă, Domnuleț și Domn din cer, alături de celebrul cântec de Crăciun Jingle Bells și de două compoziții semnate de compozitorul britanic contemporan John Rutter.

Evenimentul se va desfășura cu participarea pianistei Magdalena Faur, iar la harpă o veți aprecia pe Iuliana Roșca. Evenimentul va fi ulterior transmis prin Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – European Broadcasting Union (EBU), în cadrul unui important proiect media – Euroradio Special Day of Christmas Music – care va celebra Crăciunul prin 14 concerte propuse de radiodifuziuni publice, difuzate pentru milioane de ascultători.

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești, o prezență importantă fiind cea a lui GHEORGHE TURDA, binecunoscutul solist maramureșan. Grație invitaților din toate zonele țării, veți “călători” imaginar în Maramureș, Bucovina, Transilvania, Crișana, dar și în sudul țării, în Oltenia și Muntenia și vă veți bucura de colindele și datinile Crăciunului așa cum s-au păstrat ele în vatra satului, în fiecare regiune a României.

Devenit o tradiție Radio România, de 25 de ani consecutiv la Sala Radio, în preajma Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos, evenimentul îi are ca invitați pe: GHEORGHE TURDA şi Ansamblul „SĂPÂNŢANA”- jud. Maramureş, MARCEL PĂRĂU şi Grupul de colindători din Merghindeal – jud. Sibiu, CĂLIN BRĂTEANU şi Grupul de colindători „BOROAIA”- jud. Suceava, ION DRĂGAN şi Grupul de colindători „GORJANCA” – jud. Gorj, LEONTINA FĂRCAŞ şi Grupul de colindatori „MUGURI DE TEZAUR”- jud. Alba, Ansamblul „POIENIŢA”- Poiana Stampei – jud. Suceava, Grupul de colindători „SOMEŞENII” – jud. Cluj, Ansamblul „BURNASUL”- jud. Teleorman, Ansamblul „COSĂUL”- Sârbi-Budeşti – jud. Maramureş, Ansamblul „HORA”- jud. Mureş, Ansamblul „JUNII CRIŞULUI” – Dieci – jud. Arad, Ansamblul „RITMURI ZĂRĂNDENE” – Hărţăgani-Băiţa – jud. Hunedoara și ROXANA CROITORU.

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, vă invită la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN.

Conceput de marele compozitor pentru Crăciunul din 1734, oratoriul ce reunește șase părţi evocă momentele din scripturi: Naşterea lui Iisus, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Botezul Domnului, Călătoria Magilor şi Închinarea Magilor. Evenimentul se desfăşoară cu participarea artiştilor lirici: Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon – tenor, Cristian Hodrea – bas.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

17
/09
/18

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua ființă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori...

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.