Trei filme românești participă la Săptămâna Internațională a Cinematografiei – Seminci
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-romanesti-participa-la-saptamana-internationala-a-cinematografiei-seminci/

Seminci – Săptămâna Internaţională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfăşura între 20 şi 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi şi diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediţie, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise […]

Un articol de Judy Florescu|22 octombrie 2012

Seminci – Săptămâna Internațională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfășura între 20 și 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi și diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediție, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise Truffaut și Stanley Kubrick.

Printre cele 160 de filme participante, în festival se regăsesc și trei producții românești.

La secțiunea „Punct de întâlnire”, în categoria scurt-metraje a fost selecționată drama-comedie „Vaca finlandeză”, un film  în regia lui Gheorghe Preda, iar din distribuție fac parte: Toma Cuzin, Maria Obretin, Radu Ciobãnasu, Ioan Andrei Ionescu, Rãzvan Oprea. Scenariul filmului a fost inspirat din cazul lui Guillermo Vargas, un artist care în Bienala Americii Centrele din anul 2008 din Honduras a expus ceea ce se presupunea a fi o operă de artă de mare oroginilalitate: un cătel lăsat să moară de foame. Fane, un fermier căruia îi plac cu adevărat animalele, vinde o vacă de rasă unui muzeu de artă contemporană fără să-și dea seama că expunerea rumegătoarei sale în muzeu îi va schimba viața pentru totdeauna.

Producția româno-franceză „Despre oameni și melci” a fost înscrisă la aceeași secțiune la categoria lung-metraje. Filmul este o comedie regizată de Tudor Giurgiu, iar actorii care se vor întâlni cu publicul spaniol sunt: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Jean-François Stévenin, Robinson Stévenin, Albert Dima și Ovidiu Crișan. Fabrica de automobile dintr-un orășel românesc, de unde își câștigă pâinea majoritatea localnicilor, este pe cale de a da faliment. Directorul intenționează să profite de acest eveniment pentru a colabora cu doi oameni de afaceri francezi, tată și fiu, interesați de cumpărarea clădirii pentru a o transforma într-o fabrică de conserve de melci. Planurile lor nu prevăd oferirea de locuri de muncă pentru miile de muncitori de la fabrica de automobile, iar unica persoană, ce pare determinată să-i salveze pe aceștia, este liderul sindicatului.

Pentru „Secțiunea Oficială” a Festivalului Seminici, Săptămâna Internațională a Cinematografiei, a fost selecționată pelicula Undeva la Palilula, o comedie-dramă, în  regia lui Silviu Purcărete, publicul spaniol va avea ocazia să-i cunoască pe George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Stefanescu, Cristian Stanca, Marius Manole și alte nume celebre ale artei românești.

Acțiunea se petrece în România anilor 60, Serafim este un tânâr doctor care ajunge la spitalu din Palilula, o localitate mică dintr-o zonă rurală izolată, după moartea directorului spitalului, pediatrul Pantelică. În spital pacienții sunt sănătoși tun, iar una dintre îndeletnicirile sale preferate este de a lua parte la autopsiile de la morgă. Restul localnicilor din Palilula oscilează între cordialitate și debilitate mentală, fiind izolați de realitate din cauza pasiunii lor pentru băutură, ospăț și orgii și nimic din ce e lumesc pare să le afecteze starea de spirit.

Deviza festivalului spaniol este:”Vă rugăm să consumaţi filme în sălile de cinematograf. Sunt foarte hrănitoare și nu au contraindicații.”

 

Sursa: Seminci



04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.