Trei filme românești participă la Săptămâna Internațională a Cinematografiei – Seminci
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-romanesti-participa-la-saptamana-internationala-a-cinematografiei-seminci/

Seminci – Săptămâna Internaţională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfăşura între 20 şi 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi şi diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediţie, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise […]

Un articol de Judy Florescu|22 octombrie 2012

Seminci – Săptămâna Internațională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfășura între 20 și 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi și diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediție, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise Truffaut și Stanley Kubrick.

Printre cele 160 de filme participante, în festival se regăsesc și trei producții românești.

La secțiunea „Punct de întâlnire”, în categoria scurt-metraje a fost selecționată drama-comedie „Vaca finlandeză”, un film  în regia lui Gheorghe Preda, iar din distribuție fac parte: Toma Cuzin, Maria Obretin, Radu Ciobãnasu, Ioan Andrei Ionescu, Rãzvan Oprea. Scenariul filmului a fost inspirat din cazul lui Guillermo Vargas, un artist care în Bienala Americii Centrele din anul 2008 din Honduras a expus ceea ce se presupunea a fi o operă de artă de mare oroginilalitate: un cătel lăsat să moară de foame. Fane, un fermier căruia îi plac cu adevărat animalele, vinde o vacă de rasă unui muzeu de artă contemporană fără să-și dea seama că expunerea rumegătoarei sale în muzeu îi va schimba viața pentru totdeauna.

Producția româno-franceză „Despre oameni și melci” a fost înscrisă la aceeași secțiune la categoria lung-metraje. Filmul este o comedie regizată de Tudor Giurgiu, iar actorii care se vor întâlni cu publicul spaniol sunt: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Jean-François Stévenin, Robinson Stévenin, Albert Dima și Ovidiu Crișan. Fabrica de automobile dintr-un orășel românesc, de unde își câștigă pâinea majoritatea localnicilor, este pe cale de a da faliment. Directorul intenționează să profite de acest eveniment pentru a colabora cu doi oameni de afaceri francezi, tată și fiu, interesați de cumpărarea clădirii pentru a o transforma într-o fabrică de conserve de melci. Planurile lor nu prevăd oferirea de locuri de muncă pentru miile de muncitori de la fabrica de automobile, iar unica persoană, ce pare determinată să-i salveze pe aceștia, este liderul sindicatului.

Pentru „Secțiunea Oficială” a Festivalului Seminici, Săptămâna Internațională a Cinematografiei, a fost selecționată pelicula Undeva la Palilula, o comedie-dramă, în  regia lui Silviu Purcărete, publicul spaniol va avea ocazia să-i cunoască pe George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Stefanescu, Cristian Stanca, Marius Manole și alte nume celebre ale artei românești.

Acțiunea se petrece în România anilor 60, Serafim este un tânâr doctor care ajunge la spitalu din Palilula, o localitate mică dintr-o zonă rurală izolată, după moartea directorului spitalului, pediatrul Pantelică. În spital pacienții sunt sănătoși tun, iar una dintre îndeletnicirile sale preferate este de a lua parte la autopsiile de la morgă. Restul localnicilor din Palilula oscilează între cordialitate și debilitate mentală, fiind izolați de realitate din cauza pasiunii lor pentru băutură, ospăț și orgii și nimic din ce e lumesc pare să le afecteze starea de spirit.

Deviza festivalului spaniol este:”Vă rugăm să consumaţi filme în sălile de cinematograf. Sunt foarte hrănitoare și nu au contraindicații.”

 

Sursa: Seminci



18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.