Trei sonate enesciene pentru pian și vioară în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-sonate-enesciene-pentru-pian-si-vioara-in-stagiunea-de-marti-seara/

Arareori se oferă ocazia ca, în aceeaşi seară, să poată fi ascultate cele trei mari sonate enesciene.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2022

Cu atât mai temerar și mai interesant este demersul a doi tineri muzicieni, care, sperăm, va atrage atenția publicului asupra acestui eveniment muzical de excepție.

Violonistul Mihai Alexandru este absolvent cu masterat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent, își desăvârșește studiile (anul 3) ca student doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. „Încă de copil am fost atras de muzica lui George Enescu” – ne-a declarat violonistul. „Cele trei sonate enesciene pe care le propun alături de pianistul Gabriel Gâțan, în Stagiunea de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pot fi privite ca un concentrat dar edificator exemplu pentru evoluția creatorului, de la primele doua sonate compuse la vârsta de 16 respectiv 19 ani la cea de a treia sonată, „în caracter popular românesc”, scrisă la deplina maturitate artistica a vârstei de 45 de ani.

Pianistul Gabriel Gâțan a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. În decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.

Marți, 8 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Stagiunea de marți seara

ALEXANDRU MIHAI – vioară

GABRIEL GÎȚAN – pian

Program

George Enescu

Sonata nr. 1, în re major, pentru pian şi vioară, op. 2

Sonata nr. 2, în fa minor, pentru pian şi vioară, op. 6

Sonata nr. 3, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 25, „în caracter popular românesc”

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.