Trei teatre, trei destine
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-teatre-trei-destine/

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituţii de teatru… Teatrul Masca, Teatrul Excelsior şi Teatrul Urmuz…. actualul Teatrul Metropolis.

Un articol de Ziarul Metropolis|25 mai 2022

În clădirea în care se află astăzi Teatrul Metropolis se înfiinţează în anul 1991 Teatrul Urmuz, un teatru care a urmărit promovarea dramaturgiei româneşti contemporane, condus de regizorul Mircea Marin. Printre cele mai importante spectacole amintim “Şcoala ludică” de Dumitru Groşan şi “Jaguar party” de Dinu Grigorescu, regia Mircea Marin.

1993 –  ia naştere Theatrum Mundi sub conducerea Corinei Şuteu, mai apoi conducerea fiind preluată de Ion Cocora (1994 – 2005).

Printre spectacolele teatrului amintim: “Cameristele” de Jean Genet, “Râul de bâlci” de Ioana Crăciun, “Jocul nebunei mele mame” de Anne Jellicoe, “Trei nopţi cu Maddox” de Matei Vişniec, ”Ceasornicăria Taus” de Gellu Naum,  spectacole  în regia lui Mircea Marin, “Goi în fața destinului” de Tudor Popescu, regia Cristina Ioviţă, “Viitorul e în ouă” de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuţiu, “Dumnezeu binecuvântează America” de Petre Barbu, regia Attila Vizauer, “Pietonul şi Furia” după Eugène Ionesco, regia Alexander Hausvater, “Lecţia” de Eugène Ionesco, regia Horatiu Mălăele, “Mireasa cu gene false”, de D.R. Popescu, regia Cătălina Buzoianu, “Poate Eleonora” de Gellu Naum, regia Alexandru Tocilescu,” “Levantul” de Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu, “Regele moare” de Eugène Ionesco, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

În 2006 – Teatrul Metropolis, al cărui fondator este George Ivaşcu, a cunoscut un uluitor succes de casă. Anul acesta, Teatrul Metropolis sărbătorește 15 ani de existență. Sub conducerea directorului George Ivașcu, Teatrul Tineretului „Metropolis” a fost și rămâne susținătorul actorilor independenți. Publicul s-a putut bucura de mai bine de 4.000 de reprezentații ale spectacolelor din repertoriu, care au prins viață cu ajutorul celor peste 800 de colaboratori artiști (actori, regizori, scenografi etc.).

Repertoriul a cuprins, de la înființare și până în prezent, peste 110 premiere apreciate la nivel național și internațional, atât de spectatori, cât și de specialiști de renume. Drept urmare, spectacolele Teatrului Tineretului „Metropolis” au avut mai mult de 500 de participări în turnee din țară și străinătate, fiind, de asemenea, distinse cu peste 60 de premii.

În prezent, actualul director interimar este actorul Viorel Păunescu, o prezență constantă pe scena din Mihai Eminescu `89, care a făcut parte din distribuția a peste 15 spectacole semnate de unii dintre cei mai importanți regizori care au pășit pe această scenă: Mircea Marin, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Alexander Hausvater, Victor Ioan Frunză, Gelu Colceag.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.