Trio-ul Pro Arte, la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trio-ul-pro-arte-la-ateneu/

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2015

Cunoscutul maestru al cvartetului de coarde, Joseph Haydn a excelat şi în scriitura de trio cu pian, formaţie pentru care a scris 45 de opusuri.

Interpreţilor li se cere virtuozitate, precizie strălucire şi o perfectă coordonare  de grup într-o muzică de  echilibru clasic dar cu îndrăzneţe experimente armonice cu rezonanţă certă, peste timp, în romantism.

Trio-ul în sol minor, Hob. XV: 19 face parte din lucrări camerale scrise în perioada de maturitate a creatorului

Serenade Lointaine  pentru pian, vioara şi violoncel a fost compusă de Enescu în 1903, pentru aniversarea căsătoriei Regelui pro arteCarol I şi a Reginei Elisabeta. Nu este o lucrare foarte cunoscută dar este, cu siguranţă, o pagină inspirată, plină de sensibilitate.

Trio Sonatensatz – Sonată într-o mişcare pentru vioară, violoncel şi pian D. 28 a fost compusă în 1812 când Schubert avea de abia 15 ani. Lucrarea care durează doar 8 minute în mişcare Allegro, a fost publicată posthum în 1923.

În 1793 la 23 de ani, inainte de a scrie prima simfonie ( 1800), Beethoven a scris trei trio-uri pentru pian, vioară şi violoncel dedicate prinţului Lichnowsky şi adunate sub nrul de Opus 1.

Lucrări de tinereţe, de căutări  de drumuri, interesante însă prin balansul încă clasic al trecutului lui Haydn şi al viitorului romantic.

Foto: Pro Arte – facebook

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.