Tudor Gheorghe, „Lecţie” deschisă despre iubire pentru limba română
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-lectie-deschisa-despre-iubire-pentru-limba-romana/

Tudor Gheorghe invită publicul la o „Lecţie” deschisă despre iubirea pentru limba română, pe 7 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, într-un spectacol inedit.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2015

Un îndrăgostit declarat de vers, de rime, de cuvinte meşteşugite, un veşnic îndrăgostit de limba română, Tudor Gheorghe vine pe 7 mai pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, cu un spectacol inedit, un eveniment cultural de excepţie intitulat „Lecţia”.

În doar 100 de minute, publicul va fi plimbat printr-o serie de stări emoţionale: de la meditaţie, la umor, căci spectacolul acoperă texte excepţionale, bijuterii cunoscute sau ascunse în lada de zestre a culturii româneşti, de la Dosoftei la Nichita Stănescu, menite să aducă în centrul atenţiei frumuseţea şi farmecul limbii române.

Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu «Lecţia» are de la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula «ştiaţi că?», de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva din temele pe care le vom dezbate în spectacolul «Lecţia» – Tudor Gheorghe.

„Dacă nu-ţi păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi să vorbeşti de dragoste” este premisa de la care Tudor Gheorghe a pornit atunci când a creat acest spectacol.

Biletele au preţuri de 200 de lei (categoria VIP), 150 de lei (categoria I), 120 de lei (categoria II), 100 de lei (categoria III) şi 70 de lei (categoria IV).

Foto: Tudor Gheorghe – facebook

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.