Tudor Gheorghe ne dă „un an din viața lui”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-ne-da-un-an-din-viata-lui/

Lansarea volumului „Vă dau un an din viaţa mea” de Tudor Gheorghe va avea loc luni, 3 octombrie, la ora 12.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Artistul Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, dintre care 51 sunt de carieră, îşi lansează prima carte sub titlul „Vă dau un an din viaţa mea”, în cadrul turneului „Toamna Simfonic” care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie.

Publicată la editura „Scrisul românesc”, cartea este un jurnal literar, „…este o literatură povestită, dezvăluind un trecut declanșat de un fapt prezent, prezent la rândul lui de amintirile trecute, este un spațiu alert, întrerupt de respirații profunde…, este râul cu meandrele lui, este un concert în scris”, scrie Adrian Tudor, fiul lui Tudor Gheorghe.

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe a declarat: „M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu «Lecţia», cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal care se intitulează «Vă dau un an din viaţa mea»”.

Prefața volumului este semnată de academicianul D.R. Popescu, cel care consideră că artistul Tudor Gheorghe….„olteanul de la Podari e un magician! Îţi arată, în apusul soarelui, tristeţea zilei, în drum spre noapte, şi după cântatul cocoşilor, zbuciumul beznei de a deveni zi!…

Tudor Gheorghe bate la pas, am putea zice, toate judeţele ţării sale, cântă ca un rapsod venit din alte timpuri, în contemporaneitatea noastră şoadă, descreţeşte inimile tinerilor, maturilor, copiilor, bătrânilor, din Constanţa, până la Reşiţa, de la Dunăre la Nistru, de la Oradea la Focşani…

…Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristeţile oamenilor părăsiţi de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului…

Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!…

Acum, în „Tudoriada“, descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe.”

„În ultimii douăzeci de ani, ţara asta a mers alături de drumul pe care ar fi trebuit să meargă. După ’89, ne-am debusolat total în toate sferele vieţii sociale. Oamenii de calitate s-au retras. Cei cu tupeu şi jigodiile s-au repezit în fruntea bucatelor. Dar nu este o chestiune conjuncturală, căci, în general, în viaţă mediocritatea se uneşte, pe când oamenii de spirit sunt singuri şi singulari, au lumea lor, ei creează, gândesc, lasă o moştenire esenţială pentru naţia lor. Mediocrii vor fi întotdeauna uniţi, căci vor simţi în valoare un pericol. Raportul dintre aceşti oameni este de 1 la 10 sau la 15”, declara Tudor Gheorghe într-un interviu.

Evenimentul de lansare de la Teatrul Național „Marin Sorescu” va fi prezentat de scriitorul Nicolae Coande și criticul literar Florea Firan.

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.