TVR va difuza un program special in memoriam Irina Petrescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-va-difuza-un-program-special-in-memoriam-irina-petrescu/

Din programul In memoriam Irina Petrescu, spectatorii vor putea viziona ,,Planeta Cinema”, ,,Suflete tari”, ,,Escu de România”, ,,Portrete în acvaforte” şi filmul ,,Răutăciosul adolescent”.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

În cadrul programului In memoriam Irina Petrescu, spectatorii vor putea viziona la ,,Planeta Cinema”, având-o ca invitată pe invitată Irina Petrescu,  ,,Suflete tari”, ,,Escu de România”, ,,Portrete în acvaforte” şi filmul ,,Răutăciosul adolescent”. 

Sâmbătă şi duminică TVR 1 difuzează două programe in memoriam Irina Petrescu, o ediţie de colecţie a emisiunii Planeta Cinema, în care realizatoarea TVR Eugenia Vodă a avut-o ca invitată pe îndrăgita actriţă, şi drama Suflete tari, în care regretata Irina Petrescu a jucat alături de Ion Caramitru şi Valeria Seciu.

Sâmbătă seară, de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 o vor putea revedea pe frumoasa actriţă, în ipostaza de parteneră de discuţie a Eugeniei Vodă la Planeta Cinema. Emisiunea care a prefaţat apreciata serie Profesioniştii de la TVR 1 a beneficiat, de asemenea, de recunoaştere din partea criticilor, Eugenia Vodă primind, pentru Planeta Cinema, Premiul UCIN pentru Critica de Film sau Premiul APTR pentru cel mai bun interviu.

Am filmat această discuţie cu Irina Petrescu în 1996, deci, iată, acum aproape două decenii! A fost un interviu dificil, cu un artist care vorbea extrem de greu despre el însuşi (dovadă faptul că, după câte ştiu, nici nu există interviuri video mai mari de cinci minute cu Irina Petrescu!). Irina Petrescu a fost o figură care a marcat istoria filmului românesc, şi totuşi de o mare modestie, ca apariţie publică. A fost o vedetă autentică, dar care a ales, structural, o viaţă de „antivedetă”… Când am făcut acel interviu chinuitor (pentru ambele!), nu mă gândeam că va sosi clipa când el va avea, din păcate, statutul de „document”…, mărturiseşte realizatoarea Eugenia Vodă.

Duminică, de la 17.15, TVR 1 difuzează piesa de teatru Suflete tari, de Camil Petrescu. Din distribuţie fac parte, alături de Irina Petrescu, Valeria Seciu, Tamara Creţulescu, Ion Caramitru, Mircea Anghelescu, Traian Stănescu, Alexandru Repan, Costel Constantin etc. Regia artistică a piesei pusă în scenă în 1979 este semnată de Cornel Todea.

Suflete tari este povestea unui bibliotecar îndrăgostit de fiica patronului său. Prăpastia socială dintre ei este de netrecut, pentru că în perioada interbelică rangurile şi nobleţea primau într-o căsătorie. Nu diferența de rang este cea care îl opreşte pe Andrei Pietraru, însă, ci orgoliul nemăsurat al alesei sale, mult prea pretenţioasă. Povestea lor este ca un război, iar în final amândoi pierd, fiecare învins de propriu său narcisism.

Două emisiuni in memoriam Irina Petrescu sunt programate şi la TVR 2, joi, 21 martie, respectiv vineri, 22 martie. Joi, de la 15.30, telespectatorii TVR 2 pot urmări o ediţie de colecţie Escu de România, realizată de Dora Muller, iar vineri, de la 15.25, realizatoarea Sanda Vişan evocă personalitatea regretatei actriţe în Portrete în acvaforte.

De asemenea, duminică, 24 martie, de la ora 14.10, TVR 2 difuzează filmul de comedie Răutăciosul adolescent, o producţie 1969, regizată de Gheorghe Vitanidis, în care Irina Petrescu joacă alături de Iurie Darie, Virgil Ogăsanu şi Ioana Bulcă. Filmul a participat la a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, unde Irina Petrescu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă.

Una dintre cele mai distinse prezenţe ale cinematografiei româneşti, Irina Petrescu a fost descoperită la 19 ani de faimosul regizor Liviu Ciulei, care i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959). Actriţa s-a impus în lumea artistică prin ţinuta şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi făcea meseria. Irina Petrescu s-a stins din viaţă marţi, 19 martie, la vârsta de 71 de ani.

Ultimul spectacol în care a jucat a fost „Sfârşit de partidă“, regizat de Alexandru Tocilescu, la Teatrul Metropolis din Bucureşti.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

09
/10
/20

Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie.

08
/10
/20

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

07
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Babyteeth” (2019), debutul în cinema al regizoarei australiene Shannon Murphy, are o premisă care poate stârni scepticism: o fată bolnavă de cancer, ai cărei părinţi au o relaţie în criză, se îndrăgosteşte de un traficant de droguri ceva mai mare. Însă regia nu doar că salvează scenariul, dar îl transformă într-un film proaspăt.