„Ubu Rege“ de Alfred Jarry a avut 23 de reprezentaţii la Festivalul de Teatru de la Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/ubu-rege-de-alfred-jarry-a-avut-23-de-reprezentatii-la-festivalul-de-teatru-de-la-avignon/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul ,,Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon.

Un articol de Andrada Văsii|11 august 2013

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul „Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon. Cele 23 de reprezentaţii au avut loc la Théâtre des Halles, în perioada 6-28 iulie.

Este a treia oară când Teatrul Maghiar este invitat în cadrul Festivalului, după  prezenţa cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia: Gábor Tompa şi cu „Ruins True“, creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett, regia: Gábor Tompa.

Anul acesta, presa de specialitate franceză a marcat acest eveniment prin cronici la superlativ.

Un spectacol delirant… de o calitate net superioară majorităţii spectacolelor din Off… unic, plin de haz şi inventiv cum rar vom mai avea ocazia să vedem.

Etoffedessonges,
site de profil

Cincizeci de teatre din Franţa intenţionează să invite spectacolul Teatrului Maghiar de Stat pe viitor. Spectacolul a fost foarte bine primit şi de către publicul prezent la Festivalul de la Avignon, în sală fiind prezenţi în jur de 2.000 de spectatori, prestaţia actorilor Teatrului Maghiar fiind răsplătită cu aplauze prelungite.

Despre ei, Savannah Macé scria: „Uluitori ca inventivitate şi originalitate, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi Alain Timar dau acestui text o interpretare unică şi surprinzătoare prin dinamism… Actorii, unul mai talentat decât celălalt, interpretează cu uşurinţă şi instinct scenic umorul existent în piesă. Simpla lor prezenţă este suficientă pentru a construi o lume paralelă, un univers în imagini creat pentru spectatorul care s-a rupt de realitate şi asistă la o poveste despre prostia umană. Îndrăzneţ demersul lui Alain Timar şi o reuşită splendidă.“ (www.lestroiscoups.com)

Spectacolul „Ubu Rege’’ a primit din partea juriului de la Avignon premiul pentru cel mai bun afiş al secţiunii off. De asemenea, în urma succesului avut în cadrul Festivalului, cincizeci de teatre din Franţa şi-au exprimat intenţia de a invita spectacolul în stagiunea următoare.

Foto credit: Biro Istvan, Teatrul Maghiar de Stat

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România