„Ubu Rege“ de Alfred Jarry a avut 23 de reprezentaţii la Festivalul de Teatru de la Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/ubu-rege-de-alfred-jarry-a-avut-23-de-reprezentatii-la-festivalul-de-teatru-de-la-avignon/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul ,,Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon.

Un articol de Andrada Văsii|11 august 2013

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul „Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon. Cele 23 de reprezentaţii au avut loc la Théâtre des Halles, în perioada 6-28 iulie.

Este a treia oară când Teatrul Maghiar este invitat în cadrul Festivalului, după  prezenţa cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia: Gábor Tompa şi cu „Ruins True“, creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett, regia: Gábor Tompa.

Anul acesta, presa de specialitate franceză a marcat acest eveniment prin cronici la superlativ.

Un spectacol delirant… de o calitate net superioară majorităţii spectacolelor din Off… unic, plin de haz şi inventiv cum rar vom mai avea ocazia să vedem.

Etoffedessonges,
site de profil

Cincizeci de teatre din Franţa intenţionează să invite spectacolul Teatrului Maghiar de Stat pe viitor. Spectacolul a fost foarte bine primit şi de către publicul prezent la Festivalul de la Avignon, în sală fiind prezenţi în jur de 2.000 de spectatori, prestaţia actorilor Teatrului Maghiar fiind răsplătită cu aplauze prelungite.

Despre ei, Savannah Macé scria: „Uluitori ca inventivitate şi originalitate, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi Alain Timar dau acestui text o interpretare unică şi surprinzătoare prin dinamism… Actorii, unul mai talentat decât celălalt, interpretează cu uşurinţă şi instinct scenic umorul existent în piesă. Simpla lor prezenţă este suficientă pentru a construi o lume paralelă, un univers în imagini creat pentru spectatorul care s-a rupt de realitate şi asistă la o poveste despre prostia umană. Îndrăzneţ demersul lui Alain Timar şi o reuşită splendidă.“ (www.lestroiscoups.com)

Spectacolul „Ubu Rege’’ a primit din partea juriului de la Avignon premiul pentru cel mai bun afiş al secţiunii off. De asemenea, în urma succesului avut în cadrul Festivalului, cincizeci de teatre din Franţa şi-au exprimat intenţia de a invita spectacolul în stagiunea următoare.

Foto credit: Biro Istvan, Teatrul Maghiar de Stat

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.