„Nu fă!” sau „Nu face!” Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-fa-sau-nu-face-cum-e-corect/

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziţii, toate scrise rapid şi cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

Un articol de Monica Andronescu|15 ianuarie 2024

O călătorie cu metroul pe Magistrala 2, la o oră de vârf, este o adevărată aventură. Te strecori cu greu, ești în echilibru instabil, reușești în cele din urmă să găsești o bară de care să te sprijini, iar în fața ta, o mamă cu un băiețel, mai norocoși, stau pe scaune. Ea se uită în telefon și scrie de zor, el încearcă întruna să-i atragă atenția: „Mami, mami, ia uite ce mi-a scris doamna pe foaie.” „Da, mami, foarte bine”, răspunde ea fără să ridice ochii din telefon. „Mami, pot să-ți spun ceva?” „Imediat, așteaptă puțin”, răspunde ea din nou cu un calm în care se simte iritarea. „Mami, vreau și eu să mă uit la desene!” spune copilul și dă să-i smulgă telefonul din mână. Nervoasă, mama își apără telefonul și-i spune: „Nu mai fă asta, te rog! Ți-am spus să nu mai faci asta. Știi că n-ai voie la telefon!”

Lucrurile nu se opresc aici, discuția aprinsă dintre cei doi continuă pe parcursul mai multor stații, iar mama cea ocupată continuă să stea cu ochii în telefon. Însă atenția ți se oprește la „Nu mai fă asta!”. E o structură corectă? O auzim destul de des și în diverse medii. Este vorba de forma de imperativ negativ a verbului „a face”. Ei bine, este vorba despre o structură greșită.

Forma de imperativ a verbului „a face” este, într-adevăr „fă!”. „Te rog, curat în cameră!” „-ți tema, te rog!” „ o plăcintă pentru diseară, la cină!” Toate sunt forme corecte.

Însă atunci când vine vorba de forma negativă, nu e suficient să adăugăm un „nu” în față, așa cum se întâmplă cel mai adesea din grabă sau din comoditate, pe ideea, dacă forma de imperativ e: „ curat în cameră!”, atunci la negativ nu poate fi decât „Nu fă curat în cameră!” Total incorect!

Este o greșeală frecventă și ea se datorează cel mai probabil asocierii dintre cele două forme și necunoașterii unei reguli a gramaticii, care spune că forma de imperativ negativ se formează de la forma de infinitiv a verbului.

Mai exact, verbul „a mânca”, la imperativ va fi „Mănâncă!”. Dar la forma negativă va fi „Nu mânca!”, preluând forma de infinitiv.

Verbul „a cânta”, la imperativ „Cântă!”, la imperativ negativ „Nu cânta!”

Verbul „a vorbi”, la imperativ „Vorbește!”, la imperativ negativ „Nu vorbi!”

Pe același sistem, atunci când vorbim despre verbul „a face”, vom avea la forma de imperativ forma „Fă!”, iar la imperativ negativ „Nu face!”.

Prin urmare, mama cea ocupată din metrou, în loc de „Nu mai asta!” (GREȘIT),  ar fi trebuit să-i spună copilului „Nu mai face asta!” (CORECT).

Concluzie: CORECT:  Nu face!

GREȘIT: Nu fă!



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.