Ultim omagiu pentru Radu Gabrea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultim-omagiu-pentru-radu-gabrea/

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenţi şi oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-şi ia adio de la cel pe care l-au iubit şi admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că l-a cunoscut și i-a văzut filmele lui Radu Gabrea și a spus că toți cei care i-au văzut filmele au datoria de a duce mai departe mesajele pe care acesta le transmitea prin filmele lui.

Aduc un pios gând și omagiu acestui om de artă, om de cultură și, de ce să nu spunem, un om al cetății. Prin tematica filmelor sale dovedește că nu a fost străin în niciun moment de ceea ce s-a întâmplat în cetatea lui natală care este România, iar pentru noi, eu reprezentând evreii din România, Radu Gabrea a făcut foarte multe. (…) Domnule Gabrea — vă spun domn pentru că v-ați purtat întotdeauna ca un domn — aveți din partea mea și a celor pe care îi reprezint, cele mai frumoase gânduri și rămâneți, pentru mine cel puțin, un om de bine și om al adevărului. – Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România.

A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți, a spus profesorul și criticul de film Manuela Cernat.

Printre colegii și prietenii care i-au adus un ultim omagiu lui s-au aflat actorii Catrinel Dumitrescu, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Vlad Rădescu, Dani Popescu, regizorul Mihai Lungeanu, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, Demeter Andras, fostul director al Societății Române de Radiodifuziune, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Radu Gabrea va fi înmormântat duminică, 12 februarie, la ora 14,00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Foto: Radu Gabrea – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.