Ultimele 24 de ore din viața lui Elvis Presley
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-24-de-ore-din-viata-lui-elvis-presley/

Într-o zi de 16 august (1977) înceta din viaţă Elvis Presley, sex-simbol, legendă vie a muzicii, Regele Rock and Roll-ului şi unul dintre cei mai iubiţi artişti ai tuturor timpurilor. Moartea lui Elvis a iscat mii de supoziţii şi investigaţii, care mai de care mai fanteziste. Potrivit raportului medico-legal, artistul a fost găsit zăcând în propria vomă, în baia reşedinţei sale din Graceland.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2016

Ultimii ani ai vieţii sale au fost extrem de agitaţi. Elvis Presley se îndopa cu somnifere şi medicamente, muncea noaptea şi reuşea cu greu să adoarmă abia în zorii zilei.

În 15 august 1977 Elvis s-a trezit la ora patru după-amiaza, după o nouă doză consistentă de somnifere. A cerut o cafea tare cu mult zahăr şi apoi  s-a îndreaptat către  baie. Părea în formă, dat fiind că în ziua următoare trebuia să înceapă un nou turneu în sudul Statelor Unite. Planurile sale de viitor nu se limitau însă doar la muzică.

Deşi era încă afectat după divorţul de Priscilla, Elvis perfectase detaliile căsătoriei cu logodnica sa, Ginger Alden.

În acele zile, Lisa-Marie, fiica lui Elvis şi a Prisciley, îşi petrecea vacanţa la Graceland. După ce iese din baie, Elvis se îmbracă şi se instalează în grădină privind-şi cu admiraţie fiica. Se retrage apoi în birou pentru o şedinţă cu cei din staff-ul său în vederea turneului de a doua zi.

La căderea nopţii, Lisa-Marie îşi sărută tatăl şi este preluată de guvernantă pentru a fi dusă la culcare.

Cântăreţul închiriase pentru acea seară un cinematograf din Memphis, ,,Ridgeway Theater”, unde urma să vizioneze filmul său preferat, Man Arthur, o comedie cu Gregory Peck. Nu va putea să meargă la film în acea seară pentru că operatorul cinematografului refuză să facă ore suplimentare.

Elvis iese totuşi din casă şi îi face o vizită dentistului său, dr.Hofman, din Estate Drive, Memphis. Acesta îi tratează un molar şi un premolar pentru a nu avea neplăceri în timpul turneului.

Se întoarce la Graceland puţin după miezul nopţii, unde un grup de fani îl aşteptă şi îl aclamă.

Elvis Presley şi iubita sa, Ginger Alden

Elvis Presley şi iubita sa, Ginger Alden

Artistul discută cu colaboratorii săi, timp de aproximativ două ore, ultimele detalii referitoare la apropiatele concerte.

Rămâne apoi singur cu iubita sa, căreia îi promite că pe 17 august, după concert, va anunţa public căsătoria lor.

Pe lista invitaţilor figurează numeroase vedete şi personalităţi, politicieni şi milioanari faimoşi.

Este deja ora patru dimineaţa, când Elvis îl sună pe Dilly Smith, căruia îi propune o partidă de tenis. După o oră de joc, acesta este bine dispus şi un pic obosit.

Urcă împreună cu Ginger în cameră în jurul orei 6. Frântă de oboseală, Ginger adoarme îmbrăcată, în timp ce Elvis porneşte televizorul.

Nu găseşte nimic demn de vizionat şi se întinde în pat cu o carte în mână. Un volum despre energia psihică”. Răsfoieşte câteva pagini, după care cere un somnifer menajerei.

La ora opt dimineaţa o trezeşte pe Ginger căreia îi mai cere o doză de medicamente. Ia altă carte de pe noptieră şi intră la baie, încăpere în care Elvis avea instalat un fotoliu imens, unde obişnuia să se retragă pentru a lectura în linişte.

Ginger se trezeşte din somn la ora 14.00. Observă lipsa lui Elvis din cameră, dar crede că acesta se află la baie. Îşi sună o prietenă şi vorbeşte cu ea aproximativ 15 minute, apoi se duce să verifice baia, strigându-l pe Elvis.

Nu primeşte niciun răspuns şi intră în încăpere. „Regele”, întins lângă fotoliu, pe covorul roşu, zace fără suflare  cu faţa în jos. Logodnica lui Elvis Presley sună la ambulanţă, care soseşte o jumătate de oră mai târziu.

Artistul este transportat la cel mai apropiat spital din Memphis, unde medicii încearcă să-l readucă la viaţă.

Deși rezultatul inițial al autopsiei a fost aritmie cardiacă, verdict stabilit la rugămintea familiei, adevărata cauză a decesului ar fi fost un cocktail de 14 medicamente, ingerat de cântăreț cu o oră înainte de producerea decesului.

La aflarea veştii, presa şi fanii au declanşat o nebunie greu de imaginat. Sute de mii de oameni au venit la Graceland pentru a-şi lua rămas bun de la idolul lor.

Între timp, unul dintre verii lui Elvis a fost plătit cu 18.000 de dolari pentru a-l fotografia pe acesta – imagine care avea să şocheze pe coperta National Enquirer -, iar o maşină a intrat într-un grup de admiratori adunaţi în faţa casei cântăreţului, omorând două femei.

Pe 18 august, Elvis Presley a fost înmormântat lângă mama sa, în cimitirul Forest Hill, din Memphis. Ulterior, după ce s-a aflat că cineva a încercat să fure trupurile, acestea au fost mutate la Graceland.

Foto: Elvis Presley – cinemagia

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

28
/01
/22

Născută pe 13 aprilie 1938, la Brăila, Cătălina Buzoianu s-a impus în teatrul românesc într-o manieră unică, dificil de surprins în câteva cuvinte. A montat peste 100 de spectacole în țară și peste hotare, inclusiv pe scena Teatrului Metropolis, a îndrumat generații de studenți, a fost admirată de colegii de breaslă și iubită de public.

13
/01
/22

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă 15 ianuarie 2022, la o vizită în regim gratuit a expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au aparținut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

12
/01
/22

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naționale de anul acesta cu evenimentul de lansare a publicației Atlasul Culturii. Așezămintele culturale în spațiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României. Lansarea va fi transmisă și în regim live, pe pagina de Facebook a INCFC.