Mitul și longevitatea politică a familiei Kennedy
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitul-si-longevitatea-politica-a-familiei-kennedy/

Printre cele mai cunoscute, longevive şi proeminente familii din viaţa politică americană, istoria familiei Kennedy are legătură directă nu doar cu succesul politic, ci şi cu tragedia umană.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 aprilie 2022

Un articol de Ionuț Mircea Marcu, istoric și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul online Familii şi dinastii care au schimbat istoria.

Originari din Irlanda, ajungând în Statele Unite ale Americii în 1849, primii Kennedy care au locuit pe teritoriul american, Patrick și soția sa Bridget Murphy, au avut cinci copii. Cel mai mic dintre aceștia, Patrick Joseph Kennedy, avea să fie primul dintr-o listă numeroasă de membri ai familiei Kennedy care vor servi națiunea americană în domeniul politic, fiind ales în adunarea legislativă a statului Massachusetts, între 1884 și 1895.

Însă de departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite. Beneficiind de o carismă ieșită din comun, profitând și de abilitatea sa de a utiliza noile mijloace de comunicare de tip modern, John F. își va îndeplini obiectivul în 1960, devenind al 35-lea președinte american. Campania împotriva lui Richard Nixon a fost una istorică, inclusiv prin faptul că a marcat prima dezbatere prezidențială televizată. Energic, carismatic și adaptat acestui nou fel de a face politică, Kennedy a reușit să se prezinte drept „viitorul” în politica americană. Însă mandatul prezidențial al primului președinte catolic al SUA se va încheia tragic, acesta fiind asasinat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei vizite în Dallas.

Pe durata administrației Kennedy, fratele mai mic al președintelui, Robert (Bobby), a fost numit procuror general, fiind cel mai tânăr membru al executivului federal american de la Alexander Hamilton, în 1789. Moartea fratelui mai mare l-a marcat pe Robert, care și-a proiectat propriul plan prezidențial. În 1968 Robert Kennedy era printre favoriții din cadrul Partidului Democrat în vederea desemnării candidatului prezidențial, făcând apel în mod deosebit la populația de culoare sau la cea latino-americană. La puțin timp după obținerea victoriei în alegerile primare din California, Robert a fost asasinat.

Aceste tragedii, precum și altele asemenea lor, au dat naștere unui așa-zis „blestem al familiei Kennedy”. Însă dincolo de numeroasele pierderi tragice din rândul familiei, rămâne impresionantă longevitatea lor în activitatea politică. Începând cu 1947, când John F. a fost ales să reprezinte statul Massachusetts în Congres, a existat neîntrerupt un reprezentant al familiei Kennedy ales sau numit într-o poziție politică la nivel federal. Această longevivă prezență a fost întreruptă abia în 2011, când Patrick J. Kennedy al II-lea și-a dat demisia din Congresul Statelor Unite ale Americii.

Poate că familia Kennedy nu a dat doi președinți ai Statelor Unite ale Americii, așa cum au făcut-o familiile Adams, Harrison, Roosevelt și Bush, însă longevitatea lor în sfera politică și mitologia creată în jurul lor îi diferențiază. Istoria familiei Kennedy, fondată de emigranți irlandezi, cu urmași care au ajuns în cele mai înalte poziții sociale, economice și politice, este un exemplu al specificului națiunii și istoriei americane.

De departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite.09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

28
/01
/22

Născută pe 13 aprilie 1938, la Brăila, Cătălina Buzoianu s-a impus în teatrul românesc într-o manieră unică, dificil de surprins în câteva cuvinte. A montat peste 100 de spectacole în țară și peste hotare, inclusiv pe scena Teatrului Metropolis, a îndrumat generații de studenți, a fost admirată de colegii de breaslă și iubită de public.

13
/01
/22

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă 15 ianuarie 2022, la o vizită în regim gratuit a expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au aparținut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

12
/01
/22

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naționale de anul acesta cu evenimentul de lansare a publicației Atlasul Culturii. Așezămintele culturale în spațiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României. Lansarea va fi transmisă și în regim live, pe pagina de Facebook a INCFC.