Un Beckett necunoscut, în premieră la TNB (via 9G)
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-beckett-necunoscut-in-premiera-la-tnb-via-9g/

Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediţie –, va avea premiera în zilele de joi 6 şi vineri 7 octombrie, ora 20.00, la Sala Mică.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Regizorul Dragoș Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la 5 texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett.

Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă 5 actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan.

De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real.

Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

Suntem ultimii 5 este un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate. O adevărată provocare atât pentru echipa artistică, cât și pentru spectatori, totul la indicațiile stricte, matematice ale lui Beckett.

Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett. – Dragoș Mușoiu

Suntem ultimii 5 – INFO

5 piese scurte de Samuel Beckett

(Quad, What Where, Act Without Words II, Come and go, Play)

Traducere: Dragoș Alexandru Mușoiu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Andreea Simona Negrilă

Distribuția: Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu.

Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut

Foto: Un Beckett necunoscut, Suntem ultimii 5 – TNB

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.