Un Cezanne, estimat la 18,9 milioane de dolari, scos la licitaţie de casa Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-cezanne-estimat-la-189-milioane-de-dolari-scos-la-licitatie-de-casa-christies/

Un tablou al lui Paul Cezanne, reprezentând un peisaj mediteranean, evaluat la 18,9 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna februarie, de casa Christie’s, care speră să atragă cumpărători foarte bogaţi, în cadrul unei vânzări ce va include şi opere de Modigliani şi Picasso.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2014

Tabloul, intitulat „Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If”, pe care Paul Cezanne l-a pictat în perioada 1883 – 1885, într-un apartament cu vedere spre portul din Marsilia, este aşteptat să fie vedeta licitaţiei care va fi organizată de casa Christie’s pe 4 februarie 2015, la Londra.

„Aceasta este o imagine spectaculoasă, are căldura din sudul Franţei, are acea calitate sclipitoare a lui Cezanne”, a declarat Jay Vincze, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă din cadrul filialei Christie’s din Londra, notează Mediafax.

Tabloul provine din colecţia omului de afaceri britanic Samuel Courtauld şi este evaluat între 12,6 milioane de dolari şi 18,9 milioane de dolari, potrivit Christie’s. Pictura este expusă la sediul Christie’s din Londra până pe 23 decembrie.

Potrivit lui Vincze, având în vedere că un alt tablou de Cezanne, „The Card Players”, este considerat, în general, drept cel mai scump vândut vreodată, pentru o sumă neconfirmată oficial, dar estimată la circa 250 de milioane de dolari, peisajul din Marsilia va atrage în mod sigur interesul colecţionarilor de artă.

„Este o cerere uriaşă pentru ce este mai bun din ce este mai bun”, a declarat Vincze, subliniind că piaţa s-a extins mult în ultimii ani, dincolo de cumpărătorii tradiţionali din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Cumpărătorii asiatici sunt printre cei mai doritori să achiziţioneze picturi ale unor artişti ca Cezanne, Vincent Van Gogh şi Claude Monet.

Tabloul realizat de Cezanne ar trebui să atragă atenţia pieţei, pentru că se întâmplă foarte rar ca lucrările pe care le-a realizat din apartamentul său

Cezanne

Seated Figure (Red Cardinal), de Francis Bacon – 1960

din Estaque să fie puse în vânzare.

„Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If” beneficiază de valoare adăugată datorită provenienţei, din colecţia lui Courtauld, ale cărui alte picturi de Cezanne formează nucleul Galeriei de artă Courtauld din Londra.

„Când te gândeşti la unele dintre naturile moarte şi peisajele care au fost scoase la licitaţie în ultimii 15 ani, acest tablou se încadrează sigur în top”, a mai spus Vincze.

Christie’s a anunţat anterior că licitaţia sa din februarie 2015 va include, parţial, lucrări aflate în posesia unui „colecţionar european” neidentificat, printre tablouri aflându-se picturi realizate de Amedeo Modigliani, Joan Miro, Rene Magritte, Paul Delvaux, Pablo Picasso şi alţii.

Potrivit Christie’s, o lucrare semnată de Francis Bacon, intitulată „Seated Figure (Red Cardinal)”, parte a aceleiaşi colecţii, a fost vândută în luna noiembrie, într-o licitaţie organizată la New York, pentru 45 de milioane de dolari.

Foto: Paul Cezanne, Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If, Seated Figure (Red Cardinal) – wikipedia

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.