Un Cezanne, estimat la 18,9 milioane de dolari, scos la licitaţie de casa Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-cezanne-estimat-la-189-milioane-de-dolari-scos-la-licitatie-de-casa-christies/

Un tablou al lui Paul Cezanne, reprezentând un peisaj mediteranean, evaluat la 18,9 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna februarie, de casa Christie’s, care speră să atragă cumpărători foarte bogaţi, în cadrul unei vânzări ce va include şi opere de Modigliani şi Picasso.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2014

Tabloul, intitulat „Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If”, pe care Paul Cezanne l-a pictat în perioada 1883 – 1885, într-un apartament cu vedere spre portul din Marsilia, este aşteptat să fie vedeta licitaţiei care va fi organizată de casa Christie’s pe 4 februarie 2015, la Londra.

„Aceasta este o imagine spectaculoasă, are căldura din sudul Franţei, are acea calitate sclipitoare a lui Cezanne”, a declarat Jay Vincze, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă din cadrul filialei Christie’s din Londra, notează Mediafax.

Tabloul provine din colecţia omului de afaceri britanic Samuel Courtauld şi este evaluat între 12,6 milioane de dolari şi 18,9 milioane de dolari, potrivit Christie’s. Pictura este expusă la sediul Christie’s din Londra până pe 23 decembrie.

Potrivit lui Vincze, având în vedere că un alt tablou de Cezanne, „The Card Players”, este considerat, în general, drept cel mai scump vândut vreodată, pentru o sumă neconfirmată oficial, dar estimată la circa 250 de milioane de dolari, peisajul din Marsilia va atrage în mod sigur interesul colecţionarilor de artă.

„Este o cerere uriaşă pentru ce este mai bun din ce este mai bun”, a declarat Vincze, subliniind că piaţa s-a extins mult în ultimii ani, dincolo de cumpărătorii tradiţionali din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Cumpărătorii asiatici sunt printre cei mai doritori să achiziţioneze picturi ale unor artişti ca Cezanne, Vincent Van Gogh şi Claude Monet.

Tabloul realizat de Cezanne ar trebui să atragă atenţia pieţei, pentru că se întâmplă foarte rar ca lucrările pe care le-a realizat din apartamentul său

Cezanne

Seated Figure (Red Cardinal), de Francis Bacon – 1960

din Estaque să fie puse în vânzare.

„Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If” beneficiază de valoare adăugată datorită provenienţei, din colecţia lui Courtauld, ale cărui alte picturi de Cezanne formează nucleul Galeriei de artă Courtauld din Londra.

„Când te gândeşti la unele dintre naturile moarte şi peisajele care au fost scoase la licitaţie în ultimii 15 ani, acest tablou se încadrează sigur în top”, a mai spus Vincze.

Christie’s a anunţat anterior că licitaţia sa din februarie 2015 va include, parţial, lucrări aflate în posesia unui „colecţionar european” neidentificat, printre tablouri aflându-se picturi realizate de Amedeo Modigliani, Joan Miro, Rene Magritte, Paul Delvaux, Pablo Picasso şi alţii.

Potrivit Christie’s, o lucrare semnată de Francis Bacon, intitulată „Seated Figure (Red Cardinal)”, parte a aceleiaşi colecţii, a fost vândută în luna noiembrie, într-o licitaţie organizată la New York, pentru 45 de milioane de dolari.

Foto: Paul Cezanne, Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If, Seated Figure (Red Cardinal) – wikipedia

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.