Un fin intelectual de la TVR, în bucătăria lui Dinescu  
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-fin-intelectual-de-la-tvr-in-bucataria-lui-dinescu/

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2018

În cele nouă sezoane ale Politicii şi delicateţurilor, Mircea Dinescu a adus în faţa telespectatorilor şi a… tigăii, numeroase vedete ale postului public. În ultima duminică din aprilie, a venit rândul lui Cătălin Ştefănescu, „unul dintre cei mai fini intelectuali de la TVR”, cum îl numeşte poetul.

Ediţia Politică şi delicateţuri al cărei invitat este Cătălin Ştefănescu poate fi vizionată la TVR 1 duminică, 29 aprilie, de la ora 15.30.

Nici nu a apucat să intre în bucătărie, că gazda emisiunii îl şi pune pe distinsul invitat la încercare: scoate trei plante şi îl întreabă ce sunt. Cătălin nu se pierde cu firea, dar recunoaşte doar una din trei, măcrişul şi loboda fiindu-i străine, spre amuzamentul lui Dinescu.

Apoi îl trece la tigaie, unde musafirul îşi asumă rolul cu seriozitate: prăjeşte două bucăţi de carne, una de viţel şi una de porc. După ce sunt gata, gazda le înveleşte într-un prapur de miel.

Totul merge strună, fripturile învelite sunt însoţite de verdeţuri de primăvară, condimentate şi stropite cu vin şi cu nelipsita zeamă de portocală. Mircea Dinescu a găsit şi un nume pentru noua sa invenţie culinară: „de-a v-ați ascunselea sub prapur de miel”.

Cum testul bucătăriei este trecut cu brio de Cătălin, cei doi – gazdă şi invitat – coboară în cramă să asculte muzica inegalabilului Ionel Tudorache şi să pună ţara la cale. Firi curioase, cei doi se bombardează reciproc cu întrebări, se contrazic şi se descos într-un dialog demn de doi intelectuali de seamă. De neratat duminică, 29 aprilie, de la 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

Despre Cătălin Ştefănescu

Cătălin Ştefănescu s-a născut pe 29 decembrie 1968, la Râmnicu-Vâlcea. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, lucrarea sa de diplomă fiind despre teatrul antic din Grecia. Între 1991 şi 1998 a publicat o serie de articole în Contemporanul, Steaua, Cotidianul, Canava Odeon, Direcţia 9.

A început apoi munca în televiziune la TVR Cluj, unde a coordonat compartimentul de difuzare şi imagine, a fost secretar general de redacţie, dar şi realizator şi prezentator al emisiunii „Întâlnirea de Sâmbătă”. Din 1999 realizează şi prezintă la TVR 1, emisiunea Garantat 100%, sub al cărei generic, reportajele şi filmele documentare realizate de el au obţinut numeroase premii.

A făcut radio, realizează emisiuni de televiziune, scrie la Dilema Veche, iar în ultimii ani experimentează şi regia de teatru.

Printre pasiunile sale se numără filmul, teatrul şi muzica. Cătălin se mai declară încântat de gătit, tenis şi… chibiţat la fotbal.

Foto: Cătălin Ştefănescu, Mircea Dinescu – tvr.ro

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.