Un nou proiect inovator al Teatrului Naţional din Timişoara va avea avanpremiera în iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-inovator-al-teatrului-national-din-timisoara-va-avea-avanpremiera-in-iulie/

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“ este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Un articol de Andrada Văsii|8 iunie 2013

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“, după Eschil, este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Luni, 3 iunie, la mai puţin de 24 de ore de la premiera spectacolului „Anna Karenina“,  s-a dat startul unui nou proiect al Teatrului Naţional din Timişoara, pe cât de ambiţios, pe atât de provocator.

Un nume sârbesc semnează regia

Spectacolul poartă semnătura regizorului Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan, cu o estetică puternică, angajată. Spectacolul pleacă de la o premisă profund racordată la istoria contemporană – într-un real arc peste timp îi evocă pe toţi acei oameni în trup, dar titani în spirit, care îndrăznesc să fure focul noilor zei – tradus astăzi în concepte ca informaţia, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc.

O distribuție de excepție

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea (foto) . Acestuia i se alătură Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Victor Manovici, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de scenografele Marija Kalabić (decoruri) și Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei şi light-designerul Lucian Moga.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.