Un volum inedit al poetului George Țărnea, publicat postum și prezentat în premieră pe 10 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-volum-inedit-al-poetului-george-tarnea-publicat-postum-si-prezentat-in-premiera-pe-10-noiembrie/

Pe 10 noiembrie 2015, când poetul George Țărnea ar fi împlinit 70 de ani, un volum inedit, conţinând un poem descoperit postum de fiul său, intitulat „Cu privire la iubire”, este publicat în premieră şi prezentat publicului. Evenimentul are loc la Simbio – Event Space şi este dublat de vernisajul expoziţiei „Manuscris – George Țărnea la 70”.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2015

Expoziția reunește manuscrise din carnetele lui George Țărnea prezentate pentru prima dată publicului, față în față cu fotografii realizate de Andrei Țărnea, fiul poetului, selectate pentru a corespunde stărilor poetice.

Un text „contemporan și dureros”, volumul „Cu privire la iubire” de George Țărnea este un manifest pentru renunțarea la ură, minciună, teroare, trufie sau nimicnicie într-o lume care are, din ce în ce mai mult, nevoie de iubire. „George Țărnea a lucrat între anii 1995 și 1996 la proiectul unei cărți olografe dedicate unui poem original. Între manuscrisele sale am găsit atât textul cules al poemului cât și strofele olografe și macheta cărții realizată de mână.

Pentru celebrarea a șaptezeci de ani de la nașterea sa am ales să dăm cititorilor lui George și iubitorilor de poezie acest text contemporan și dureros. Sunt 50 de strofe despre care George a scris în Colofonul volumului că «pot fi ale oricui socoteşte că fără a urî minciuna, linguşeala, prefăcătoria, obedienţa, teroarea, promiscuitatea, prostia, trufia, zgârcenia, răutatea, nimicnicia nu se poate trăi în, prin, şi întru Iubire»”, povestește Andrei Țărnea, fiul poetului.

„Urăsc iubirea din oficiu Şi dogma fără postament, Miresele de sacrificiu, Şi gloria prin testament./ Urăsc lichelele spălate, Şi sfinţii foarte urduroşi, Convenienţa din palate, Şi picoteala în galoşi. / Urăsc ochioşii cu simbrie, Care pretind c-ar fi turişti, Şi berzele intrate-n vrie, Şi anarhiştii futurişti./ Urăsc tîmpenia gregară Dintr-un slogan agitator, Şi trenul fără nici o gară, Şi şansa de–a muri dator.”, sunt patru dintre cele 50 de strofe ale poemului „Cu privire la Iubire” de George Țărnea.

Volumul „Cu privire la Iubire” apare într-o ediție limitată de 170 exemplare, dintre care 70 numerotate, într-o formulă grafică realizată de Maia Manolescu pornind de la macheta autorului.  „Cu privire la iubire” poate fi citit integral de publicul larg și online, pe site-ul dedicat poetului, http://www.george-tarnea.ro/

Expoziția „Manuscris – George Țărnea la 70”, cu acces gratuit, este deschisă publicului până la data de 30 noiembrie.

George Țărnea a debutat în anii ’60, prima sa colecție de poezie fiind publicată în anul 1972, în „Literatorul”. A fost distins cu numeroase premii pentru poezie în țară și în străinătate, printre care și prestioasa distincție italiană Premio Capri, în anul 1991. Din 1972, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat 26 de volume de poezie. Poeziile sale au fost traduse și publicate și în limba italiană, în revista „Pagine”.

A avut, de asemenea, o activitate jurnalistică intensă în anii ’70, și apoi, după 1989, în presa locală și națională și a colaborat cu Televiziunea Română și cu Radioul Național. A fost director artistic a numeroase festivaluri și concursuri artistice. A publicat constant în cele mai importante reviste culturale românești, printre care „România Literară”, „Convorbiri Literare”, „Orizont”, „Timpul” și „Cuvântul”. S-a stins din viață la 2 mai 2003, la București.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.