UNATC și „Educația fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” organizează o etapa practică în Republica Moldova între18-24 octombrie 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/unatc-si-educatia-fara-granite-teatru-si-film-pentru-mari-si-mici-organizeaza-o-etapa-practica-in-republica-moldova-intre18-24-octombrie-2023/

Miercuri, 18 octombrie 2023, la ora 12.00, va avea loc lansarea oficială a etapei practice a proiectului  „Educaţie fără graniţe. Teatru şi film pentru mari şi mici”, iniţiat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2023

Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Proiectul propune dezvoltarea unei structuri prin intermediul căreia profesioniști din domeniul Teatru și Artele Spectacolului să se formeze și să devină la rândul lor formatori în vederea implementării orei de teatru în sistemul preuniversitar ca disciplină opțională/obligatorie. Pe termen lung, această implementare va  contribui  la  dezvoltarea  creativă   și  socio-emoțională   a  tinerilor  din  Republica Moldova.

Există un dialog continuu între profesorii UNATC și cei de la AMTAP în urma căruia se dorește să rezulte o metodologie de lucru, pornind de la modelul UNATC și adaptată nevoilor și intereselor socio-culturale ale profesorilor și elevilor din Republica Moldova.

Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” se fundamentează pe rădăcina culturală, istorică și lingvistică ce unește cele două țări învecinate, România și Republica Moldova. În toamna anului 2022, UNATC a pilotat un demers în acest sens prin proiectul „Caravana UNATC și Educația prin teatru în Republica Moldova” care a reunit profesioniști din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media și psihologie ce au derulat activități pentru copiii, tinerii și cadrele didactice din Republica Moldova în mai multe orașe de pe lângă Chișinău.

O echipă de 35 de studenți, specialiști și cadre didactice UNATC, se va deplasa în perioada 18-24 octombrie în  Republica Moldova, pentru susținerea atelierelor de teatru și film pentru liceeni. Echipa UNATC va fi prezentă în două licee din Chișinău, Liceul Teoretic „Pro succes” și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.  Se vor desfășura mai multe tipuri de ateliere pentru elevi și profesori sub forma unor scurte module, iar fiecare atelier va avea o durată de o oră și jumătate. Ele vor fi coordonate de studenți, profesori de la UNATC și specialiști din organizații partenere universității, respectiv doi psihologi care vor lucra la atelierul de dezvoltare personală alături de doctoranzi în teatru de la UNATC.

Programul va conține ateliere de: jocuri teatrale; coregrafie; teatru animație; scenografie; VR; educație cinematografică; dezvoltare personală liceeni; dezvoltare personală profesori. De asemenea, se va organiza un atelier de dramaturgie la care sunt invitați să participe 5 elevi din fiecare liceu, precum și studenți UNATC și studenți de la AMTAP, care să creeze împreună texte cu și despre adolescenți pe tema identității românești. La fiecare activitate, sunt așteptați să participe cel puțin 10 elevi și 10 profesori din fiecare liceu. Pe parcursul celor 5 zile de activități, se vor organiza proiecții de film (scurtmetraje produse de studenții UNATC) și două reprezentații ale spectacolului INSTITUȚIA.

La evenimentul de lansare din 18 octombrie sunt invitați Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Adrian Dupu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, România, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rector al UNATC I.L. Caragiale din București, România, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Președinte al Senatului UNATC „I.L. Caragiale” din București, România, prof.univ.dr.  Victoria Melnic, Rector al AMTAP, Chișinău, Republica Moldova, Marcela Nistor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în Sala Unirii a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Chișinău, str. Mateevici 111.

Citiţi şi:
29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.