UNATC și „Educația fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” organizează o etapa practică în Republica Moldova între18-24 octombrie 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/unatc-si-educatia-fara-granite-teatru-si-film-pentru-mari-si-mici-organizeaza-o-etapa-practica-in-republica-moldova-intre18-24-octombrie-2023/

Miercuri, 18 octombrie 2023, la ora 12.00, va avea loc lansarea oficială a etapei practice a proiectului  „Educaţie fără graniţe. Teatru şi film pentru mari şi mici”, iniţiat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2023

Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Proiectul propune dezvoltarea unei structuri prin intermediul căreia profesioniști din domeniul Teatru și Artele Spectacolului să se formeze și să devină la rândul lor formatori în vederea implementării orei de teatru în sistemul preuniversitar ca disciplină opțională/obligatorie. Pe termen lung, această implementare va  contribui  la  dezvoltarea  creativă   și  socio-emoțională   a  tinerilor  din  Republica Moldova.

Există un dialog continuu între profesorii UNATC și cei de la AMTAP în urma căruia se dorește să rezulte o metodologie de lucru, pornind de la modelul UNATC și adaptată nevoilor și intereselor socio-culturale ale profesorilor și elevilor din Republica Moldova.

Proiectul „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” se fundamentează pe rădăcina culturală, istorică și lingvistică ce unește cele două țări învecinate, România și Republica Moldova. În toamna anului 2022, UNATC a pilotat un demers în acest sens prin proiectul „Caravana UNATC și Educația prin teatru în Republica Moldova” care a reunit profesioniști din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media și psihologie ce au derulat activități pentru copiii, tinerii și cadrele didactice din Republica Moldova în mai multe orașe de pe lângă Chișinău.

O echipă de 35 de studenți, specialiști și cadre didactice UNATC, se va deplasa în perioada 18-24 octombrie în  Republica Moldova, pentru susținerea atelierelor de teatru și film pentru liceeni. Echipa UNATC va fi prezentă în două licee din Chișinău, Liceul Teoretic „Pro succes” și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.  Se vor desfășura mai multe tipuri de ateliere pentru elevi și profesori sub forma unor scurte module, iar fiecare atelier va avea o durată de o oră și jumătate. Ele vor fi coordonate de studenți, profesori de la UNATC și specialiști din organizații partenere universității, respectiv doi psihologi care vor lucra la atelierul de dezvoltare personală alături de doctoranzi în teatru de la UNATC.

Programul va conține ateliere de: jocuri teatrale; coregrafie; teatru animație; scenografie; VR; educație cinematografică; dezvoltare personală liceeni; dezvoltare personală profesori. De asemenea, se va organiza un atelier de dramaturgie la care sunt invitați să participe 5 elevi din fiecare liceu, precum și studenți UNATC și studenți de la AMTAP, care să creeze împreună texte cu și despre adolescenți pe tema identității românești. La fiecare activitate, sunt așteptați să participe cel puțin 10 elevi și 10 profesori din fiecare liceu. Pe parcursul celor 5 zile de activități, se vor organiza proiecții de film (scurtmetraje produse de studenții UNATC) și două reprezentații ale spectacolului INSTITUȚIA.

La evenimentul de lansare din 18 octombrie sunt invitați Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Adrian Dupu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, România, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rector al UNATC I.L. Caragiale din București, România, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Președinte al Senatului UNATC „I.L. Caragiale” din București, România, prof.univ.dr.  Victoria Melnic, Rector al AMTAP, Chișinău, Republica Moldova, Marcela Nistor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în Sala Unirii a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Chișinău, str. Mateevici 111.

Citiţi şi:
14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă